Sint-Theresia van Lisieuxkerk (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Theresia van Lisieuxkerk
Theresia van Lisieuxkerk-1.jpg
Plaats Den Haag
Gebouwd in 1929-1931
Sluiting 2007
Gewijd aan Theresia van Lisieux
Architectuur
Architect(en) Nicolaas Molenaar jr.
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Traditionalisme
Afbeeldingen
Pastorie
Pastorie
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Theresia van Lisieuxkerk of Sint-Theresia van het Kind Jezuskerk is een voormalige rooms-katholieke kerk aan de Apeldoornselaan in Den Haag.

De kerk werd in 1929-1931 gebouwd. De architecten S.B. van Sante (1876-1936 Zaandam) en Nicolaas Molenaar jr. ontwierpen een grote kruiskerk in traditionalistische stijl, met tegen de voorgevel een korte toren met zadeldak. De kerk heeft een Grieks kruis als grondplan. Het gebouw staat op een prominente plaats op de driesprong van de Apeldoornselaan met de Escamplaan en de Dierenselaan.

Op 15 juli 1931 werd de kerk geconsacreerd door bisschop J.D.J. Aengenent. De kerk werd in 2007 gesloten, nadat de parochie was gefuseerd met de Sint-Agnesparochie. De Agneskerk werd hierbij de nieuwe parochiekerk.

In 2016 zou de kerk en de bijbehorende grond door de parochie verkochtworden aan een projectontwikkelaar. De kerk heeft geen monumentale status en zou gesloopt worden om plaats te maken voor woningbouw en winkels.[1]. Een bewonersgroep kwam echter in actie tegen de sloop van het beeldbepalende gebouw.[2]. Het onderwerp kwam op de politieke agenda en in november 2019 stemde de gemeenteraad unaniem tegen het besluit om het bestemmingsplan te wijzigen, zodat de kerk gesloopt kon worden.[3]. Er wordt naar een nieuwe bestemming voor het gebouw gezocht.