Nieuwe Badkapel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Nieuwe Badkapel
De Nieuwe Badkapel vanaf kruising de Nieuwe Duinweg en de Nieuwe Parklaan
De Nieuwe Badkapel vanaf kruising de Nieuwe Duinweg en de Nieuwe Parklaan
Plaats Den Haag
Gebouwd in 1916
Monumentnummer  452745
Architectuur
Architect(en) W.Ch. Kuijper
Interieur
Doopvont V.Krans / M.J. Lodewijk
Zitplaatsen 700
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Nieuwe Badkapel is een kerk van de Protestantse gemeente te Scheveningen. De Nieuwe Badkapel staat op de hoek van de Nieuwe Duinweg en de Nieuwe Parklaan in Den Haag.

Het gebouw[bewerken]

Nadat de kerk van de hervormde gemeente op het Gevers Deynootplein was afgebroken voor de herinrichting van het plein, kreeg de Scheveningse kerkgemeente van de gemeente Den Haag een stuk grond aan de Nieuwe Parklaan om een nieuwe kerk te bouwen. De Nieuwe Badkapel werd gebouwd in 1916, en is uit baksteen opgetrokken. Aan de voorgevel zijn twee torens met een ronde bovenkant. Het ontwerp van de Scheveningse architect W.Ch. Kuijper is in rationalistische stijl, met invloeden van H.P. Berlage en Jugendstil. De basisvorm is als een Grieks kruis, waarbij de armen gelijke lengte hebben. Het kerkgebouw is aangewezen als Rijksmonument met nummer 452745.

Interieur[bewerken]

Het interieur van de kerk is ruim en licht. De plafonds zijn houten tongewelven, waaraan zeven koperen lampen hangen. De grote rondboogramen hebben een neorenaissance stijl. Vroeger was er een koninklijke loge, maar die stoelen zijn verwijderd en staan nu in het Schevenings Museum. Koningin Wilhelmina kwam hier regelmatig met haar ouders en dochter. De kerkbanken zijn in de jaren 60 vernieuwd en bieden plaats aan 700 personen. In 1989 werden een nieuw avondsmaaltafel, doopvont, lessenaar en stoel voor de predikant ontworpen.

Orgel[bewerken]

De eerste jaren heeft de kerk een noodorgel van de Fa Van Gelder gebruikt. Boven de preekstoel is in 1926 het eigen orgel geplaatst. Een deel van dat orgel is van orgelbouwer P. van Dam & Zn uit Leeuwarden, hij ging echter failliet zodat het orgel afgemaakt werd door de Fa Van Leeuwen. De houten kast is in 1973 gemaakt door van der Zwan, de laatste restauratie werd in 1982 uitgevoerd door Tiggelman.

Restauratie[bewerken]

Tussen 2012-2014 heeft de laatste restauratie plaatsgevonden waarbij twee rondboogvensters, het voegwerk, zandsteen in de torens en -arcade alsmede delen van het leien dak onder handen werden genomen.

Trivia[bewerken]

  • Architect Kuijper bouwde hierna de Hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn. De eerste steen werd gelegd op 11 april 1921, vijftien maanden later werd de kerk ingewijd.

Zie ook[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bron[bewerken]

  • Schinkelshoek, J. (tekst), Roon, G. van (foto's) (2008) Zelfs vindt een mus een huis : Nieuwe Badkapel bijna honderd jaar kerk op Scheveningen. Scheveningen: Stichting Vrienden van de Oude Kerk en de Nieuwe Badkapel.