Bethlehemkerk (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bethlehemkerk (2009)
Bethlehemkerk (2017)

De Bethlehemkerk aan de Laan van Meerdervoort 627 in Den Haag is een kerkgebouw van de Protestantse Gemeente ‘s Gravenhage. Het gebouw is in gebruik bij de buitengewone hervormde wijkgemeente. Het kerkgebouw is een gemeentelijk monument.[1]

Het kerkgebouw werd door Johan Coenraad Meischke en Pieter Schmidt ontworpen en in 1931 in gebruik genomen. Al in 1928 werd Anne Klaas Straatsma als eerste predikant aangesteld. In 1931 kreeg hij assistentie van ds. Schuller.

Het gebouw is een zaalkerk met een spitsbooggewelf. De toren is 55m hoog en heeft een koperen spits. De toren is aan alle zijden voorzien van een uurwerk. Bij de oplevering beschikte de kerk over ruim 1200 zitplaatsen, waarvan een deel op de galerij. De kerkbanken zijn van teakhout. Naast de predikant bevindt zich een loge voor de kerknotabelen en aan de andere zijde voor de koninklijke familie. Prinses Juliana en prins Bernhard brachten hier als jong verloofd paar hun eerste kerkbezoek samen met Koningin Wilhelmina. In 1970 is het aantal zitplaatsen iets teruggebracht door het aanbrengen van een tussenschot in de kerkzaal.

Gemeente[bewerken]

Door een teruglopend aantal kerkgangers besloot de Haagse hervormde kerkvoogdij een aantal kerken te sluiten en af te stoten. Om te voorkomen dat dat ook met de Bethlehemkerk zou gebeuren, werd besloten de kerkelijke gemeente te laten fuseren met de kerkgemeente van de Pauluskerk. De Gereformeerde Bondsgemeente, die gebruik maakte van de Marcuskerk, groeide juist. Hierdoor werd haar kerkgebouw te klein. In 1995 heeft deze wijkgemeente de Bethlehemkerk in gebruik genomen.

Predikanten[bewerken]

Sinds de ingebruikname van het kerkgebouw door de Hervormde wijkgemeente van bijzondere aard is de kerk door de volgende predikanten bediend:

1998 - 2009: Dr. P.J. Visser

2011 - 2017: Ds. L.J. Vogelaar

2011 - 2019: Ds. A. Vastenhoud

2018 - heden: Ds. E.K. Foppen

Orgel[bewerken]

Van 1974 tot 1972 beschikte de kerk over een Van Leeuwen-orgel. Op 1 januari 1997 sloot de Julianakerk, en enkele weken later werd het orgel van de Julianakerk, dat in 1972 door de firma Vierdag geplaatst was, door Pels & Van Leeuwen ontmanteld en in de Bethlehemkerk geplaatst.

Externe links[bewerken]