Bethlehemkerk (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bethlehemkerk (2009)
Bethlehemkerk (2017)

De Bethlehemkerk aan de Laan van Meerdervoort 627 in Den Haag wordt gebruikt door de hervormde PKN gemeente en heeft sinds 2002 de status van buitengewone kerkgemeente in Den Haag. Het kerkgebouw is een gemeentelijk monument.[1]

Het kerkgebouw werd door Johan Coenraad Meischke en Pieter Schmidt ontworpen en in 1931 in gebruik genomen. Al in 1928 werd ds Anne Klaas Straatsma als eerste predikant aangesteld. In 1931 kreeg hij assistentie van ds Schuller.

Het gebouw is een zaalkerk met een spitsbooggewelf. De toren is 55m hoog en heeft een koperen spits. Aan iedere kant is een klok. Er zijn ruim 1200 zitplaatsen, deels op de galerij. De kerkbanken zijn van teakhout, naast de predikant is een loge voor de kerknotabelen en aan de andere kant voor de koninklijke familie. Prinses Juliana en prins Bernhard brachten hier als jong verloofd paar hun eerste kerkbezoek samen met Koningin Wilhelmina.

Gemeente[bewerken]

In 1995 veranderde veel. Het aantal kerkgangers liep al jaren terug en de Haagse Kerkvoogdij besloot een aantal kerken te sluiten. Om te voorkomen dat dat ook met de Bethlehemkerk zou gebeuren, werd besloten de kerk samen te laten gaan met de wijkgemeente van de naburige Pauluskerk. In diezelfde periode werd de Marcuskerk gebruikt door de Gereformeerde Bond. Deze groeide, waardoor de Marcuskerk te klein werd. Ook zij kwamen voortaan naar de Bethlehemkerk.

Sinds 2011 zijn ds A Vastenhoud en ds L J Vogelaar verbonden aan de Bethlehemkerk.

Orgel[bewerken]

Van 1974 tot 1972 had de kerk een Van Leeuwen-orgel.

Op 1 januari 1997 sloot de Julianakerk, en enkele weken later werd het orgel van de Julianakerk, dat in 1972 door de firma Vierdag geplaatst was, door Pels & Van Leeuwen ontmanteld en in de Bethlehemkerk geplaatst.

Externe links[bewerken]