Willibrorduskapel (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Willibrord aan de voorgevel
Altaar van de Willibrorduskapel
Gedenkplaat van de Zusters van Liefde uit Tilburg

De Willibrorduskapel is een katholieke kapel in Den Haag. De kapel werd in 1928 gebouwd door architect Jos Duynstee. De muurschilderingen zijn gemaakt door de Haagse kunstenaar Lou Asperslagh. Ook de glas-in-loodramen met motieven uit het Oude en Nieuwe Testament komen van hem.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat de rooms-katholieke eredienst na de reformatie van 1581 werd verboden, ontstonden er in verschillende steden schuilkerken. In Den Haag werd in de 17e eeuw onder andere in de (huidige) Oude Molstraat achter de patriciërswoning op nummer 35 deze schuilkerk ingericht als vervanging van de voor het katholieke geloof verloren Grote of Sint Jacobuskerk. In 1878 werd de schuilkerk gesloten en werd opgevolgd door de Jacobuskerk aan de Parkstraat. De Zusters van Liefde uit Tilburg namen de ruimte als refter in gebruik, tegenwoordig is het de eetzaal voor de gasten.

Op nummer 37 werd de Willibrordus Aanbiddingskapel geopend. Deze is dagelijks toegankelijk.

De huidige kapel[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele jaren geleden zijn de schilderingen en gebrandschilderde ramen gerestaureerd. Beide beelden op de hoeken van het priesterkoor zijn uit kalksteen gehakt. De kunstenaar is onbekend, maar het gaat wellicht om Willem van der Winkel, Jac. Sprenkels of zijn dochter Johanna, die ook voor andere kerken in Den Haag beelden hebben vervaardigd. Het Willibrordusbeeld aan de voorgevel is mogelijk van dezelfde kunstenaar.

De Zusters van Liefde, die veel hebben betekend voor het katholieke onderwijs en ziekenzorg in Den Haag, woonden er van 1843 tot 1988. Daarna werd de ruimte in gebruik genomen door een katholieke lekengemeenschap. Vanaf 2004 is het gebouw in gebruik door de Familie van Sint Jan. Het is nu een centrum voor evangelisatie en geloofsverdieping. Het Willibrordushuis werd in 1990 geopend. Sinds 1992 is er ook een boekenwinkel die enkele uren per week geopend is.

Gasten[bewerken | brontekst bewerken]

De broeders die er wonen, hebben verschillende nationaliteiten. Verder is er ruimte voor 40 gasten.

Zie de categorie Willibrorduskapel (Den Haag) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.