Adventskerk (Alphen aan den Rijn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adventskerk Alphen aan den Rijn
Interieur Adventskerk

De Adventskerk is een kerk van de Hervormde Gemeente van Alphen aan den Rijn. De Kerk bevindt zich midden in het centrum van Alphen aan den Rijn. Nadat de ‘Nieuwe Kerk’ op deze plek door brand was verwoest, ving in 1920 de bouw aan. In 1923 werd de kerk officieel in gebruik genomen.

Het gebouw[bewerken]

Het ontwerp van de kerk is van architect W.Ch. Kuijpers in rationalistische stijl, met invloeden van H.P. Berlage en Jugendstil. De Nieuwe Badkapel in Scheveningen heeft voor het ontwerp als uitgangspunt gediend. De basisvorm is die van een Grieks kruis, waarbij de armen gelijke lengte hebben.

Interieur[bewerken]

De kerk heeft vier grote glas-in-loodramen waardoor het licht kleurrijk de kerk invalt. De plafonds zijn houten tongewelven, waaraan zeven koperen lampen hangen. Oorspronkelijk waren er drie balkons en rechte kerkbanken. Bij een renovatie van de kerk zijn de twee balkons aan de zijkant verwijderd en zijn de banken en het koorhek op de begane grond vervangen door een cirkelvormig liturgisch centrum met daar rondom vier vakken met stoelen. Ook de twee deuren die zich oorspronkelijk naast de trappen van de preekstoel bevonden, en waardoor de kerkenraad de kerk binnenging, zijn toen verdwenen.

Orgel[bewerken]

In de kerk bevindt zich een van de twee Steinmeyer-orgels in Nederland. Het andere orgel bevindt zich in de Clemenskerk in Hilversum. De Duitse orgelbouwer Steinmeyer realiseerde ook het bekende, en in Europa grootste, kerkorgel in de Dom van Passau. Het orgel in de Adventskerk bevindt zich, op twee toegevoegde registers na, nog in originele staat en werkt met pneumatische tractuur.

Toren[bewerken]

De kerk heeft één toren, die 40 m hoog is. Aan de buitenzijde bevinden zich vier klokken die bij daglicht zichtbaar zijn. Later zijn daarboven vier verlichte klokken aangebracht die ’s avonds zichtbaar zijn. In de toren bevinden zich drie luidklokken waarvan de kleinste ook deel uitmaakt van het 47 klokken tellende carillon dat in 1962 werd geplaatst. Eens in de week wordt het carillon door de stadsbeiaardier bespeeld. De grote luidklokken wegen 1162 en 864 kg.

Gebruik[bewerken]

De kerk is in gebruik door de hervormde wijkgemeente Adventskerk. Daarnaast worden er regelmatig (orgel)concerten gegeven. In de zomerperiode is de kerk eens per maand open voor bezichtiging.

Externe links[bewerken]