Peter-Hans Kolvenbach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter-Hans Kolvenbach
Pater Kolvenbach
Pater Kolvenbach
Priester van de Katholieke Kerk
Wapen
Geboren 30 november 1928
Plaats Druten, Vlag van Nederland Nederland
Wijdingen
Priester 1961 (Armeens-katholiek)
Kerkelijke loopbaan
Eerdere functies generaal-overste van de jezuïeten
Successie
Voorganger Paolo Dezza
Giuseppe Pittau
Opvolger Adolfo Nicolás
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Pater Peter-Hans Kolvenbach, S.J. (Druten, 30 november 1928) is een Nederlands jezuïet, priester en taalkundige.

Hij stond van 1983 tot 2008 aan het hoofd van de Rooms-katholieke orde van jezuïeten.

Hij is de zoon van Gerard Kolvenbach, een Nijmeegs zakenman en Jacoba Johanna Petronella Domensino. Hij trad in bij de Jezuïeten in 1948. Na studies filosofie werd hij naar Libanon gezonden waar hij in Beiroet zijn doctoraat in de theologie behaalde. In 1961 werd hij tot priester gewijd, volgens de rite van de Armeens-katholieke Kerk.

Van 1963 tot 1976 studeerde en doceerde hij Oosterse linguïstiek in Den Haag, Parijs en Beiroet. Van 1974 tot 1981 was hij provinciaal van het Midden-Oosten.

Van 1981 tot 1983 was Kolvenbach rector van het Pauselijk Oriëntaals Instituut in Rome. Deze functie, en het feit dat hij acht talen spreekt, waren twee van de vele redenen die ertoe leidden dat Kolvenbach in 1983 verkozen werd tot 29e generaal-overste van de jezuïeten, ter opvolging van Paolo Dezza en Giuseppe Pittau die Paus Johannes Paulus II in 1981 aangesteld had, nadat de vorige generaal-overste, Pedro Arrupe, ten gevolge van een beroerte afgetreden was. Kolvenbach die hoogst ongebruikelijk zelf de paus om ontslag uit zijn functie heeft gevraagd werd in 2008 opgevolgd door de Spanjaard Adolfo Nicolás.

Externe links[bewerken]