Adolfo Nicolás

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adolfo Nicolás Pachón
Adolfo Nicolas, Sup. Gén.jpg
Priester van de Katholieke Kerk
Wapen
Geboren 29 april 1936
Plaats Villamuriel de Cerrato, Vlag van Spanje Spanje
Wijdingen
Priester 17 maart 1967
Kerkelijke loopbaan
Huidige functie generaal-overste van de Sociëteit van Jezus
Successie
Voorganger Peter-Hans Kolvenbach
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Pater Adolfo Nicolás Pachón (Villamuriel de Cerrato (Spanje), 29 april 1936) is een rooms-katholiek priester, professor in de theologie en sinds 2008 generaal-overste van de Sociëteit van Jezus, de jezuïeten.

Carrière[bewerken]

In 1953 trad Adolfo Nicolás in het noviciaat in van de jezuïetenprovincie van Toledo. In 1960 behaalde hij aan de universiteit van Alcalá de Henares het licentiaat in de filosofie. Van 1964 tot 1968 studeerde hij theologie in Tokio, waar hij op 17 maart 1967 de priesterwijding ontving. Na studies aan de Gregoriana universiteit in Rome en zijn academische promotie werd hij in 1971 hoogleraar systematische theologie aan de Sophia universiteit in Tokio, waar hij dertig jaar doceerde.

Van 1978 tot 1984 was hij directeur van het pastorale instituut te Quezon City (Filipijnen). Van 1993 tot 1999 was hij provinciaal overste van de Japanse jezuïetenprovincie en had daarna drie jaar de zielzorg voor arme immigranten in Tokio. Vanaf 2004 was hij moderator van de jezuïetenconferentie van Oost-Azië en Oceanië.

In 1998 had hij, samen met een aantal Aziatische bisschoppen, een verschil van mening met het Vaticaan aangaande de lokale autonomie van bisdommen. Hij was tevens, in tegenstelling tot het Vaticaan, een voorstander van de bevrijdingstheologie en meende dat deze de tijd moest krijgen om te rijpen, zoals volgens hem alle theologie.

Op 19 januari 2008 werd Adolfo Nicolás op de 35e generale congregatie van de jezuïeten in Rome gekozen tot generaal-overste van de orde. Hij volgde de Nederlander Peter-Hans Kolvenbach op.

In mei 2013 werd hij tot hoofd verkozen van de Internationale Unie van Hogere Oversten van Religieuzen (USG). Hij volgde zijn landgenoot José Rodriguez Carballo op, die in april door de paus werd aangesteld tot secretaris van de Congregatie voor het Godgewijde Leven.