Breda (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Breda
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Breda Wapen van de gemeente Breda
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Breda (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Noord-Brabant
Coördinaten 51° 35′ NB, 4° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 128,68 km²
- land 126,04 km²
- water 2,64 km²
Inwoners (31 mei 2018) 183.851?
(1459 inw./km²)
Bestuurscentrum Breda
Kernen Bavel, Prinsenbeek, Teteringen, Ulvenhout
Belangrijke verkeersaders A16/E19 A27 / E311 A58/E312 A59
Station(s) Breda, Breda-Prinsenbeek
Politiek
Burgemeester (lijst) Paul Depla (PvdA)
Economie
Gemiddeld inkomen (2012) € 35.200 per huishouden
Gem. WOZ-waarde (2014) € 221.000
WW-uitkeringen (2014) 42 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 4800-4841, 4847, 4850-4854
Netnummer(s) 076, 0161
CBS-code 0758
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.breda.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Breda
Bevolkingspiramide (2008)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Breda

Breda (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een gemeente in de provincie Noord-Brabant in Nederland. De hoofdplaats van deze gemeente is de stad Breda.

Symboliek[bewerken]

  • Het wapen van Breda bestaat uit drie witte Andreaskruisen, twee boven en één in het midden eronder in een rood schild. Het schild wordt van achter vastgehouden door een engel en aan de zijkanten twee gouden leeuwen. Het geheel rust op een burcht (zie infobox rechtsboven). Het Andreas- of schuinkruis is het oudste gedragen hertogelijke ambtsteken in Brabant, speciaal gedragen door zogenoemde 'kasteleins'. Sinds 1203 voerde de Heer van Breda in drievoud als heerlijke versie dit teken.[1]
  • De vlag van Breda heeft een rode achtergrond met de drie witte Andreaskruisen.
  • De lokale stadshymne van Breda is sinds 1991 De Paarse Heide.

Geschiedenis[bewerken]

De gemeente Breda omvatte oorspronkelijk enkel de stad Breda binnen de vestinggordel. De oppervlakte hiervan besloeg slechts 30 ha. In 1869 werd de vesting geslecht. Hoewel Breda al in 1870 annexatieplannen had met betrekking tot het omliggende gebied, werden deze niet ingewilligd. Pas in 1927 werd een deel van de gemeente Teteringen geannexeerd om daar woningen op te bouwen. Ook een deel van Princenhage werd toen ingelijfd.

In 1942 werd de gemeente uitgebreid met een gedeelte van het grondgebied van de gemeenten Ginneken en Bavel (kern Ginneken) en het zuidelijk deel van Princenhage. Het restant wat niet bij Breda werd gevoegd van deze twee gemeenten, werd ingedeeld bij de gemeenten Nieuw-Ginneken en Prinsenbeek. Ten slotte vond de laatste annexatieronde plaats in 1997 waarbij de gemeenten Nieuw-Ginneken, Prinsenbeek en de gemeente Teteringen bij Breda zijn gevoegd.

Aangrenzende gemeenten[bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
 Moerdijk   Drimmelen   Oosterhout 
 Etten-Leur  Brosen windrose nl.svg  Gilze en Rijen 
 Zundert   Hoogstraten (B)   Alphen-Chaam 

De buurgemeenten van Breda zijn: Alphen-Chaam, Drimmelen, Etten-Leur, Gilze en Rijen, Moerdijk, Oosterhout en Zundert in Nederland en Hoogstraten in België. Voor West-Brabant heeft de stad een regio-functie.

Dichtstbijzijnde grote steden zijn in Nederland Tilburg, Roosendaal, Dordrecht en Bergen op Zoom en over de grens Antwerpen en Turnhout.

De stad is onderverdeeld in een aantal wijken:

1rightarrow blue.svg Zie Wijken en buurten in Breda voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Demografie[bewerken]

Inwonertal[bewerken]

In 1927, 1942 en 1997 vonden annexaties plaats en breidde Breda zich verder uit. In 1940 telde Breda ruim 50.000 inwoners. Halverwege de jaren vijftig was het aantal verdubbeld. Per 1 januari 2018 had de gemeente een bevolking van 183.749 mensen (bron: CBS). De hele agglomeratie Breda telt ongeveer 272.000 mensen.

Topografie[bewerken]

Gem-Breda-OpenTopo.jpg

Topografische kaart van de gemeente Breda, per maart 2017.

Bezienswaardigheden en cultuur[bewerken]

Monumenten[bewerken]

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten en oorlogsmonumenten, zie:

Natuur[bewerken]

De gemeente wordt omgeven door de landschappelijke gebieden De Rith, het Liesbos, het Mastbos, de Teteringse heide, Cadettenkamp, Vrachelse heide en de Lage Vuchtpolder. Breda is omgeven door bosrijke gebieden, vooral ten zuiden van de stad. Een ander natuurgebied is het Markdal. Het Mastbos is het oudste cultuurbos van Nederland. Het Liesbos bij Princenhage en het Ulvenhoutse Bos doen er niet veel voor onder. Naar het zuidoosten toe loopt het bosgebied over in de Chaamse bossen en het bos- en vennengebied van Strijbeek. Tezamen heeft dit uitgestrekte geheel van cultuurbossen een aantrekkingskracht op toeristen. In Breda Noord bij de wijk de Asterd ligt het Haagse Beemdenbos en het natuur- en recreatiegebied de Vierde Bergboezem Breda. Bij Dorst (Noord-Brabant) ligt nog Boswachterij Dorst. In Breda-Zuid is een Bezoekerscentrum Wolfslaar waar regelmatig tentoonstellingen worden gehouden en is er kinderboerderij Wolfslaar te vinden.

Media[bewerken]

Het plaatselijke dagblad van Breda is BN/De Stem, een regionale krant voor West-Brabant en Zeeland met een Bredaas katern. Daarnaast zijn er de gratis wekelijkse huis-aan-huisbladen als het Stadsblad en de Bredase Bode. Ook zijn er diverse buurt- en wijkbladen zoals het Haagse Beemden Nieuws, Buurtblad de Driesprong, Ons Blad.

Voorts is er regionale radio en regionale televisie, verzorgd door Omroep Brabant. Deze in Eindhoven gevestigde omroep heeft een dependance aan de Tuinzigtlaan in Breda, maar hiervandaan worden geen aparte uitzendingen verzorgd. Plaatselijk zijn twee lokale omroepen actief. Sinds 1982 Stads RTV Breda, die na het verliezen van de zendvergunning in 2013 alleen op internet uitzendt en sinds april 2013 BredaNu. Vanaf 1998 wordt tijdens carnaval door Baronie TV een marathonuitzending gehouden van de carnavalsactiviteiten in de Baronie van Breda. Sinds 2005 is er ook een commerciële tv omroep actief op kanaal 31 (Ziggo), genaamd Brabant10.

Politiek en bestuur[bewerken]

De burgemeester van Breda is Paul Depla

College van burgemeester en wethouders[bewerken]

Het college van burgemeester en wethouders bestaat uit:

  • P. Depla (PvdA): Burgemeester, Openbare Orde, Bestuur en Veiligheid.
    • Takenpakket: Openbare orde en veiligheid, Externe Betrekkingen, Grensoverschrijdende Samenwerking, Burgerzaken, Representatie.
  • Wethouder B. Bergkamp

Als portefeuillehouder Economische Zaken, Arbeidsmarkt, Sociale Zaken en Ruimtelijke Ontwikkeling is de heer Bergkamp verantwoordelijk voor: • Economische Zaken: Binnenstad, Citymarketing, Bedrijventerreinen, Ondernemersloket, BrIM,/REWIN/BOM, Achter de Lange Stallen • Arbeidsmarkt: ATEA groep, Beleid, Decentralisatie participatie, werkgelegenheid • Sociale Zaken: Armoede- en welzijnsbeleid • Stedelijke Ontwikkeling: Ruimtelijke ordening, Structuurvisie Breda 2030, Via Breda, Claudius Prinsenlaan (inclusief Amphia)

  • Wethouder P.J. van Lunteren

In zijn portefeuille Financiën, Regio, Bouwen en Wonen, Welstand, Accommodaties en Jeugd is de heer Van Lunteren verantwoordelijk voor: • Financiën: Gemeentefinanciën inclusief Belastingsamenwerking West-Brabant • Regio • Bouwen en Wonen: Corporaties, Maatschappelijke opvang van kwetsbare groepen, Bouwen, Welstand, Gebiedsontwikkeling Teteringen • Accommodaties: Gemeentelijke vastgoed, Welstandsaccommodaties • Jeugd: CJG, Decentralisatie jeugdzorg, Jeugdbeleid

  • Wethouder M. Haagh

Als portefeuillehouder Zorg, Wijkontwikkeling, Welzijn en Onderwijs is mevrouw Haagh verantwoordelijk voor: • Zorg: Decentralisatie WMO (beleid en uitvoering), Maatschappelijke participatie mensen met beperking, Mantelzorgers en vrijwilligers(werk), Volksgezondheid • Wijkontwikkeling: Sociale projecten in de wijk • Welzijn: OGGZ, Verslavingszorg • Onderwijs: Voor- en vroegschoolse educatie, Basis- en voortgezet onderwijs, Middelbaar beroeps, hoger en wetenschappelijk onderwijs, Volwasseneneducatie

Met de portefeuille Cultuur, Duurzaamheid, Mobiliteit en Mondiaal Beleid is de heer Akinci verantwoordelijk voor: • Cultuur: Cultureel erfgoed, Monumentenzorg, Stadsarchief, Breda's Museum/MOTI, Nieuwe Veste/Bibliotheken, Evenementen • Duurzaamheid: Afvalservice, Dierenwelzijn, Groen en water, Natuur- en landschapsontwikkeling, Natuur- en milieu-educatie, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant • Mobiliteit: Verkeer en vervoer, Parkeerbedrijf, HSL en Via Breda (coördinatie en mobiliteit) • Mondiaal Beleid

  • Wethouder B. van den Berg

Met de portefeuille Wijk- en Dorpsnetwerken, Openbare Ruimte, Grondbedrijf, Sport, Toezicht en handhaving en Bedrijfsvoering is de heer Van den Berg verantwoordelijk voor : • Wijk- en Dorpsnetwerken: Wijk- en dorpsplannen wijkmanagers • Openbare ruimte: Beheer en onderhoud • Grondbedrijf: Grondbedrijf, Vastgoedontwikkeling, Via Breda (businesscase) • Sport: Sportaccommodaties, Sportbeleid, Topsport • Toezicht en handhaving • Bedrijfsvoering: Communicatie, Dienstverlening, Personeel en Organisatie

Gemeenteraad[bewerken]

Zetelverdeling 2014
4
5
4
2
1
6
6
11
11 
De 39 zetels zijn als volgt verdeeld:

De gemeenteraad van Breda bestaat uit 39 zetels en werd per 29 maart 2018 gevuld door acht partijen, waarvan één lokaal.[2] De voorzitter van de gemeenteraad is burgemeester Paul Depla (PvdA).

Gemeenteraadszetels
Partij 1998 2002 2006 2010 2014 2018
VVD 8 7 9 8 11
CDA 11 8 6 6 6
D66 2 2 5 8 6
GroenLinks 3 3 4 3 5
PvdA 6 11 8 4 4
SP 2 4 3 6 4
50PLUS 2
Breda '97 3 3 2 2 1
TON/OPA 1 1 -
BOB 1 -
Leefbaar Breda 1 1 1 -
Totaal 39 39 39 39 39 39

Millennium Gemeente[bewerken]

Breda is in oktober 2007 de 45e Millennium Gemeente geworden.

Stedenbanden[bewerken]

Breda heeft jumelages met:

Tevens maakt Breda deel uit van de Unie van de Oranjesteden.

als wel de samenwerkingsverband met Europese Regio's.

Bibliotheken[bewerken]

De Openbare Bibliotheek heeft één hoofdvestiging in het centrum en negen nevenvestigingen.

Bekende Bredanaars[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Bredanaars voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een persoon die geboren is in Breda, noemt men een Bredanaar. Bekende Bredanaars in de muziek zijn onder anderen Tijs Verwest (Tiësto), Robbert van de Corput (Hardwell), Cor Fijneman, Corry Brokken, Pierre Kartner, Corry Konings, Robin de Raaff en Dries van Kuijk (Colonel Parker), de manager van Elvis Presley. In de politiek zijn vooral de Bredanaars Hans van Mierlo en Onno Ruding bekend. In de sport heeft Breda onder meer voetballers Ton Lokhoff, Antoon "Rat" Verlegh, Kees Rijvers, Leo Canjels, Mats Seuntjens, wielrenner Frits Pirard en motorcoureurs Jurgen en Patrick van den Goorbergh voortgebracht. Ook in Breda geboren is Sylvie Meis.

Externe links[bewerken]