Zandberg (Breda)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zandberg
Wijk van Breda
Map - NL - Breda - Zandberg.PNG
Kerngegevens
Gemeente Breda
Coördinaten 51° 35′ NB, 4° 47′ OL
Oppervlakte 74 ha.  
Inwoners (2017) 2.775[1]
Overig
Website www.zandbergbreda.nl

Zandberg is een stadswijk ten zuiden van het centrum van Breda. De wijk is ontstaan in de jaren dertig en bestaat uit drie delen: een villabuurt, middenklassewoningen en een stadsvernieuwingsgebied. Er is een grote variatie in woningtypen: van vooroorlogse villa's, herenhuizen, ruime middenstandswoningen tot rijtjes- en arbeiderswoningen. Het is een rustige buurt met veel groen en speelvoorzieningen voor kinderen. Op de Ginnekenweg en op de Generaal Maczekstraat zijn winkels gevestigd.

Geschiedenis[bewerken]

Tussen Breda en Ginneken lag buurtschap de Zandberg, die onder de gemeente Teteringen viel. In 1869 richtte de gemeenteraad van Breda zich tot de koning met een verzoek om de Zandberg en de Belcrum bij de gemeente Breda te voegen omdat er ruimte nodig was voor woningbouw. Deze eerste annexatiepoging van Breda mislukte, maar in 1927 vond ze uiteindelijk toch plaats. Een groot deel van de gemeente Teteringen met de Koninginnestraat en de oostzijde van het Wilhelminapark kwam toen bij Breda. Het eerste woningbouwplan met als hoofdstraat de Wethouder Romboutsstraat was in de voorgaande jaren al gerealiseerd.

Beschrijving[bewerken]

Het hart van Zandberg wordt gevormd door het Hyacintplein, met speelvoorzieningen en een fontein. De Wethouder Romboutsstraat is lommerrijke laan met aan weerszijden eikenbomen en middenstandswoningen opgetrokken in art-decostijl met glas-in-loodramen.

Zandberg had per 1 januari 2018 5.185 inwoners, waarvan 3.800 in Oost-Zandberg (ten oosten van de Ginnekenweg) en 1.400 in West-Zandberg. Van de ruim 2.100 woningen in deze wijk is het merendeel (90%) koopwoningen.Zandberg heeft een totale oppervlakte van 74 hectare land (100 hectare is 1 km2). De gemiddelde dichtheid van adressen is 3.257 adressen per km2. Er wonen 2.410 huishoudens in Zandberg. Postcode 4818 is de meest voorkomende postcode in de buurt Zandberg. Zandberg ligt binnen de wijk Breda Oost in de gemeente Breda.

Een bekend gebouw in Zandberg is de Sacramentskerk. Gemeenschapshuis Zandberg is gevestigd op de Zandberglaan. Ten noorden van de wijk ligt het Wilhelminapark.

Afbeeldingen[bewerken]