Naar inhoud springen

Leijpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leijpark
Leijpark te Tilburg
Type stadspark
Locatie Tilburg, Vlag van Nederland Nederland
Oppervlakte 30 hectare
Opening 1939
Beheerder gemeente Tilburg
Status openbaar
Voorzieningen speeltuin, evenementen

Het Leijpark is een park van 30 hectare in Tilburg. Het is ontworpen door Leonard Springer en ligt aan de zuidoostrand van de stad. Het park wordt omsloten door de Kempenbaan, de Ringbaan Zuid, de Prof. Van Buchemlaan en het St. Elisabethziekenhuis. Het park is vernoemd naar het riviertje de Leij dat er langs stroomt.

Hoewel het ontwerp stamt van 1919 is het park pas aangelegd van 1934-1939 als werkverschaffingsproject. Dit uitstel werd veroorzaakt door problemen met de grondaankoop, waardoor lange tijd een boerderij in de weg heeft gestaan voor volledige realisatie van het ontwerp. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Door de aanwezigheid van de Nieuwe Leij waren er aanvankelijk veel drassige stukken in het ontwerpgebied. Springer heeft op hoge leeftijd nog een gewijzigd ontwerp moeten maken omdat er nog problemen met de onteigening bleven voortbestaan.

Er zijn in de jaren 90 van de 20e eeuw enkele poelen gegraven en men wilde er in 1992 een ecologisch bospark van maken. In 1998 werden er echter ook voorzieningen voor grootschalige evenementen getroffen, overigens zonder de oorspronkelijke structuur ingrijpend aan te tasten.

  • Leijpark is ook de naam van een revalidatiecentrum voor specialistische revalidatiezorg in Tilburg.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]