Trappistenbier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Trappistenbier
Een trappistenbierglas van Westmalle
Een trappistenbierglas van Westmalle
Gisting bovengisting
Alcoholpercentage van 3,5 tot 11,3%
Graan gerst
Oorsprong Cisterciënzerabdijen
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken

Trappistenbier, of kortweg trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst. De naam "trappist" is afgeleid van de Franse abdij waaraan de trappistenorde zijn naam ontleent: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe.

Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn de voorwaarden om de naam "trappist" en het bijbehorende logo "Authentic Trappist Product" te mogen dragen de volgende:

  1. Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.
  2. Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  3. De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, moet aan sociale werken worden besteed.

Er zijn momenteel wereldwijd 11 trappistenbrouwerijen: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk, één in de Verenigde Staten en één in Italië.

Abdijbieren[bewerken]

Een trappist is een abdijbier, maar niet elk abdijbier is een trappist. Zo is Leffe een bekend abdijbier maar geen trappist. Abdijbieren die de titel van trappist niet dragen, zijn bieren die wel aan een abdij verbonden zijn (vaak alleen in naam), maar niet door Trappister monniken of door hun directe medewerkers worden gebrouwen of waar niet een monnik in de raad van bestuur zit. Soms bevindt de brouwerij zich in het klooster, soms op het domein maar niet in het klooster, soms elders. Er wordt soms gebruikgemaakt van het oude abdij-recept maar in veel gevallen gaat het om geheel nieuwe bieren. Wel wordt er vaak onder licentie van de abdij gebrouwen, wat inhoudt dat de monniken toestemming moeten geven voor elke nieuwe reclamecampagne, elk nieuw gebrouwen bier, elk nieuw etiket, etc. Hiervoor ontvangen de abdijen jaarlijks een percentage van de winst die de monniken zelf weer gebruiken voor hun eigen levensonderhoud, onderhoud van de abdij en natuurlijk voor de goede doelen die zij steunen. Ook als een bier wel door monniken of onder toezicht daarvan wordt gebrouwen, of in een abdij wordt gebrouwen, is het nog niet per definitie een trappistenbier. Er moet sprake zijn van monniken van de orde der cisterciënzers.

Trappistenbieren[bewerken]

Er zijn anno 2016 dertien bieren die de naam "trappist" mogen dragen.[1] Daarvan zijn er elf trappistenbiermerken die aan de regels van de Internationale Vereniging Trappist voldoen en het logo "Authentic Trappist Product" voeren: zes Belgische, twee Nederlandse, één Oostenrijks, één Amerikaans en één Italiaans (de Franse en Spaanse trappistenbieren voldoen niet aan de regels omdat ze buiten het klooster gebrouwen worden). Bij elkaar goed voor een 41-tal verschillende biersoorten (zie overzicht):

Een fles en een bierglas van het Mont des Cats bier
Mont des Cats

Sinds juni 2011 brengt ook de Franse Abdij op de Katsberg in Godewaarsvelde een trappistenbier op de markt, Mont des Cats. Dit krijgt echter niet het logo "Authentic Trappist Product" omdat het niet ter plaatse maar bij Chimay wordt gebrouwen. Ook La Trappe heeft van 1999 tot 2005 het logo niet gevoerd. Volgens de Internationale Vereniging Trappist heerste er toen onduidelijkheid over de authenticiteit, omdat de abdij Koningshoeven een samenwerkingsovereenkomst met het commerciële Bavaria-concern was aangegaan.

In februari 2012 werd Engelszell, het eerste trappistenbier gebrouwen in de brouwerij van Stift Engelszell, gelegen in Engelhartszell an der Donau, het enige trappistenklooster in Oostenrijk. Vanaf april 2012 is dit bier op de markt[3] en vanaf oktober 2012 kreeg dit bier het "ATP"-logo.

In het Nederlandse Zundert, op maar enkele kilometers van de grens met België, hebben de monniken van de Abdij Maria Toevlucht op 29 november 2013 hun bier, 'Zundert', voorgesteld. Dat bier kreeg op 10 december 2013 het ATP-logo en werd zo het tweede Nederlandse trappistenbier.[4]

De paters van de Amerikaanse Saint Joseph's Abbey in Spencer, een dorpje in Massachusetts in de buurt van Boston, zijn ook gestart met het brouwen van een trappistenbier Spencer trappist Ale.[5] Dit bier kreeg ook op 10 december 2013 het ATP-logo.[6]

Het bier 'Tre Fontane' van de gelijknamige abdij in Rome, Italië is begin mei 2015 officieel erkend als 'Authentic Trappist Product'.[7]

Op 16 maart 2016 werd het eerste Spaanse trappistenbier op de markt gebracht, Cardeña Tripel door het Monasterio de San Pedro de Cardeña. Het trappistenklooster is sinds december 2014 lid van de "Internationale Vereniging Trappist".[8] Het bier wordt gebrouwen in de Fabrica de Cervezas MarPal in Madrid en niet binnen de muren van het klooster en krijgt dus voorlopig niet het logo "Authentic Trappist Product".[9]

Overzicht van de trappistenbieren[bewerken]

7 van de 11 trappistenbieren met bijhorend glas
Alle 11 erkende trappistenbieren en 1 niet erkende (augustus 2015)
De flesjes van all trappistenbieren (m.u.v. Spencer-2017)
Brouwerij Land jaar Bier Alcohol Soort Opmerking
Sint-Benedictusabdij - Achelse Kluis Vlag van België 1998 Achel 8 Blond 8% Blond ook in de herberg van het vat
Achel 8 Bruin 8% Bruin ook in de herberg van het vat
Achel Extra Blond 9,5% Blond
Achel Extra Bruin 9,5% Bruin
Abdij Notre-Dame de Scourmont Vlag van België 1862 La Chimay Dorée 4,8% Blond
Rode Chimay 7% Bruin
Witte Chimay (Tripel) 8% Tripel
Blauwe Chimay 9% Bruin
Chimay Grande Réserve 10,5% Bruin Op een eikenvat gerijpt
Chimay Spéciale Cent Cinquante 10% Strong Pale Ale Speciale gelimiteerde uitgave 2012
Abdij van Orval Vlag van België 1932 Orval Vert (Petit Orval) 4,2% Blond Enkel te koop aan de brouwerij van 't vat
Orval 6,2% Amber
Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy Vlag van België 1595 Rochefort 6 7,5% Bruin Rode kroonkurk en stempel
Rochefort 8 (Spéciale) 9,2% Bruin Groene kroonkurk en stempel
Rochefort 10 (de Merveille) 11,3% Bruin Blauwe kroonkurk en stempel
Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart Vlag van België 1836 Westmalle Dubbel 7% Bruin
Westmalle Tripel 9,5% Tripel Blond
Westmalle Extra 4,8% Blond Enkel te koop aan de brouwerij
Sint-Sixtusabdij Vlag van België 1838 Westvleteren Blond 5,8% Blond Enkel te koop aan de brouwerij
Westvleteren Acht 8% Bruin Enkel te koop aan de brouwerij
Westvleteren Twaalf 10,2% Bruin Enkel te koop aan de brouwerij
Abdij Koningshoeven Vlag van Nederland 1884 La Trappe Blond 6,5% Blond
La Trappe Dubbel 7% Amber
La Trappe Tripel 8% Tripel Blond
La Trappe Quadrupel 10% Bruin
La Trappe Quadrupel Oak Aged 10% Bruin Op een eikenvat gerijpt
La Trappe Witte Trappist 5,5% Witbier
La Trappe Bockbier 7% Bockbier Seizoensbier - herfst
La Trappe Isid'or 7,5% Amber
La Trappe Puur 4,7% Blond Biologisch gebrouwen
Abdij Maria Toevlucht Vlag van Nederland 2013 Zundert 8% Amber
Stift Engelszell Vlag van Oostenrijk 2012 Gregorius 9,7% Bruin
Benno 6,9% Amber
Nivard 5,5% Blond
Saint Joseph's Abbey Vlag van Verenigde Staten 2013 Spencer Trappist Ale 6,5% Blond
Spencer Trappist Holiday Ale 9% Dark
Spencer Trappist Imperial Stout 8,7% Stout
Spencer Trappist India Pale Ale 7,2% Dark
Spencer Feierabendbier 4,7% Pils
Spencer Festive Lager 7,5% Lager
Abbazia delle Tre Fontane Vlag van Italië 2015 Tre Fontane 8,5% Blond

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]