Trappistenbier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Trappistenbier
Een trappistenbierglas van Westmalle
Een trappistenbierglas van Westmalle
Gisting bovengisting
Alcoholpercentage van 3,5 tot 11,3%
Graan gerst
Oorsprong Cisterciënzerabdijen
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken

Trappistenbier, of kortweg trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst. De naam "trappist" is afgeleid van de naam van één der stichtende abdijen van de trappistenorde in Frankrijk: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe.

Wereldwijd zijn er slechts tien trappistenbrouwerijen: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk en één in de Verenigde Staten.

Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn de voorwaarden om de naam "trappist" en het bijbehorende logo "Authentic Trappist Product" te mogen dragen de volgende:

  1. Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.
  2. Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  3. De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, moet aan sociale werken worden besteed.

Abdijbieren[bewerken]

Een trappist is een abdijbier, maar niet elk abdijbier is een trappist. Zo is Leffe een bekend abdijbier dat vaak ten onrechte een trappist wordt genoemd. Abdijbieren die de titel van trappist niet dragen, zijn bieren die wel aan een abdij verbonden zijn (vaak alleen in naam), maar niet door de monniken of door hun directe medewerkers worden gebrouwen. Soms bevindt de brouwerij zich zelfs op het domein, maar niet in het klooster. Er wordt soms gebruikgemaakt van het oude abdij-recept maar in veel gevallen gaat het om geheel nieuwe bieren. Wel wordt er vaak onder licentie van de abdij gebrouwen, wat inhoudt dat de monniken toestemming moeten geven voor elke nieuwe reclamecampagne, elk nieuw gebrouwen bier, elk nieuw etiket, etc. Hiervoor ontvangen de abdijen jaarlijks een percentage van de winst die de monniken zelf weer gebruiken voor hun eigen levensonderhoud, onderhoud van de abdij en natuurlijk voor de goede doelen die zij steunen. Ook als een bier wel door monniken of onder toezicht daarvan wordt gebrouwen, of in een abdij wordt gebrouwen, is het nog niet per definitie een trappistenbier. Er moet sprake zijn van monniken van de orde der cisterciënzers.

Trappistenbieren[bewerken]

Er zijn anno 2015 tien trappistenbiermerken die aan de regels van de Internationale Vereniging Trappist voldoen en het logo "Authentic Trappist Product" voeren: zes Belgische, twee Nederlandse, één Oostenrijks en één Amerikaans. Bij elkaar goed voor een 25-tal verschillende biersoorten:

Een fles en een bierglas van het Mont des Cats bier
Mont des Cats

Sinds juni 2011 brengt ook de Franse Abdij op de Katsberg in Godewaarsvelde een trappistenbier op de markt, Mont des Cats. Dit krijgt echter niet het logo "Authentic Trappist Product" omdat het niet ter plaatse maar bij Chimay wordt gebrouwen. Ook La Trappe heeft van 1999 tot 2005 het logo niet gevoerd. Volgens de Internationale Vereniging Trappist heerste er toen onduidelijkheid over de authenticiteit, omdat de abdij Koningshoeven een samenwerkingsovereenkomst met het commerciële Bavaria-concern was aangegaan.

In februari 2012 werd Engelszell, het eerste trappistenbier gebrouwen in de brouwerij van Stift Engelszell, gelegen in Engelhartszell an der Donau, het enige trappistenklooster in Oostenrijk. Vanaf april 2012 is dit bier op de markt[2] en vanaf oktober 2012 kreeg dit bier het "ATP"-logo.

In het Nederlandse Zundert, op maar enkele kilometers van de grens met België, hebben de monniken van de Abdij Maria Toevlucht op 29 november 2013 hun bier, 'Zundert', voorgesteld. Dat bier kreeg op 10 december 2013 het ATP-logo en werd zo het tweede Nederlandse trappistenbier.[3]

De paters van de Amerikaanse Saint Joseph's Abbey in Spencer, een dorpje in Massachusetts in de buurt van Boston, zijn ook gestart met het brouwen van een trappistenbier Spencer trappist Ale.[4] Dit bier kreeg ook op 10 december 2013 het ATP-logo.[5]

Overzicht van de trappistenbieren[bewerken]

8 van de 10 trappistenbieren
7 van de 10 trappistenbieren met bijhorend glas
Bier Land Soort Alcohol
Achel Vlag van België Achel 5 Blond 5%
Achel 5 Bruin 5%
Achel 8 Blond 8%
Achel 8 Bruin 8%
Achel Extra Blond 9,5%
Achel Extra Bruin 9,5%
Chimay Vlag van België La Chimay Dorée 4,8%
Rode Chimay 7%
Witte Chimay (Triple ) 8%
Blauwe Chimay 9%
Orval Vlag van België Orval 6,2%
Orval Vert (Petit Orval) 4,2%
Rochefort Vlag van België Rochefort Rood 6 7,5%
Rochefort Groen 8 9,2%
Rochefort Blauw 10 11,3%
Westmalle Vlag van België Dubbel 7%
Tripel 9,5%
Extra 4,8%
Westvleteren Vlag van België Westvleteren Blond 5,8%
Westvleteren Acht 8%
Westvleteren Twaalf 10,2%
La Trappe Vlag van Nederland Blond 6,5%
Dubbel 7%
Tripel 8%
Quadrupel 10%
Quadrupel Oak Aged 10%
Witte Trappist 5,5%
Bockbier 7%
La Trappe Isid'or 7,5%
La Trappe Puur 4,7%
Zundert Vlag van Nederland Zundert 8%
Engelszell Vlag van Oostenrijk Gregorius 9,7%
Benno 6,9%
Nivard 5,5%
Spencer Vlag van Verenigde Staten Trappist Ale 6,5%

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties