La Trappe (bier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
La Trappe
Trappist 003.JPG
Algemene informatie
Locatie Berkel-Enschot
Oprichting 1884
Brouwmeester Lodewijk Swinkels
Lijst van Nederlandse brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier
Vijf bieren uit het assortiment: Blond, Dubbel, Witte Trappist, Tripel, Quadrupel
Ingang van het brouwerijterrein bij het Trappistenklooster in Berkel-Enschot

La Trappe is een Nederlands biermerk en trappistenbier. Het bier wordt gebrouwen door de Bierbrouwerij De Koningshoeven van de abdij "Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven" in Berkel-Enschot nabij Tilburg in Noord-Brabant. De brouwerij heette vroeger De Schaapskooi. De naam La Trappe is afkomstig van het Franse klooster "La Trappe", de bakermat van de orde der trappisten.

Geschiedenis[bewerken]

De bewoners van het klooster leefden oorspronkelijk van de landbouw en veeteelt, maar omdat de originele inkomstenbronnen niet meer voldeden door de snelle groei van de congregatie, werd naar een alternatief gezocht. Omdat één van de paters de zoon van een Duitse bierbrouwer was en het vak bij zijn vader had geleerd, werd in 1884 besloten om te beginnen met de productie van bier. Sindsdien was het brouwen van bier het dagelijks werk van een aantal Trappisten.

Hoewel de directe betrokkenheid van de Trappisten bij het brouwproces in de loop der tijd is afgenomen en steeds meer personeel van buiten werd aangetrokken, is de brouwerij eigendom van de abdij gebleven. De brouwerij maakte oorspronkelijk ondergistend bier en wist daarmee in de regio een groot marktaandeel te verwerven, o.a. door middel van een aantal eigen cafés. Bovendien werd bier gebrouwen in opdracht van anderen, onder meer voor supermarktketen Spar. Het merk La Trappe werd in 1958 geïntroduceerd. Dit bovengistende bier werd aanvankelijk in zeer kleine hoeveelheden gemaakt. Sinds 1980, toen de brouwerij zich los had gemaakt van het Belgische Brouwerij Artois-concern (voorloper van het huidige AB InBev), wordt alleen nog maar bovengistend bier gemaakt en is La Trappe het belangrijkste merk van de brouwerij. De huidige brouwmeester is Lodewijk Swinkels.

Jubileum[bewerken]

In 2009 bestond de brouwerij 125 jaar. Speciaal daarvoor werd er een jubileumbier gebrouwen: La Trappe Isid'or. Dit bier was speciaal met lokaal geteelde hop gebrouwen. De opbrengst van het jubileumbier gaat volledig naar de nieuwbouw van een Trappistenabdij in Oeganda.[1]

Op 19 januari 2010 werd bekend dat Isid'or vast in het assortiment van La Trappe is opgenomen.[2]

Assortiment[bewerken]

Op dit moment bestaat het assortiment gebrouwen bieren uit:

Status[bewerken]

Hoewel de Abdij Koningshoeven een van de initiatiefnemers van het logo Authentic Trappist Product was, werd dit logo vanaf 1999 niet meer gevoerd. Reden hiervoor was dat er door een samenwerking van de brouwerij met het (commerciële) Bavaria-concern volgens de Internationale Vereniging Trappist te veel onduidelijkheid over de authenticiteit van de bieren was ontstaan. De brouwerij bleef de bieren echter steeds trappistenbier noemen. In 2005 werd de overeenkomst met Bavaria aangepast en sinds oktober 2005 wordt het logo weer gevoerd.

Externe links[bewerken]