Stella Artois

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stella Artois
Stella Artois.JPG
Alcoholpercentage 5,2 %
Oorsprong Leuven
Brouwer AB InBev
Lijst van Belgische bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken

Stella Artois is een Belgische pils, gebrouwen in Leuven, en valt onder het concern AB InBev. Het heeft een alcoholpercentage van 5,2%. Het bier ontstond in 1926, toen het als 'kerstbier' onder de naam Stella (Latijn voor Ster) op de markt werd gebracht. Het recept is sindsdien geregeld gewijzigd waardoor het bier met name in de laatste jaren aanzienlijk minder bitter is geworden.

De geschiedenis van de brouwerij gaat echter terug tot in 1366, het jaartal dat ook op het logo staat. Uit de belastingregisters van de stad Leuven van dat jaar blijkt dat de herberg-brouwerij Den Hoorn, de oorspronkelijke brouwerij, toen al bestond. Op 13 juni 1708 verwierf Sebastian Artois de felbegeerde titel van Meester-Brouwer. Sindsdien is de naam Artois verbonden aan de brouwerij.

Stella Artois is door de jaren heen een van de internationale merken van InBev geworden en heeft onder meer in het Verenigd Koninkrijk en Ierland een groot marktaandeel. In het buitenland wordt het merk gepositioneerd als een premium pils en is het ook relatief duur. (In Groot-Brittannië is de reclameslogan "Reassuringly expensive".) In de thuismarkt België is het echter een gewone pils. In Nederland zal het merk de komende jaren niet actief gepromoot worden. Om de concurrentie met andere spelers op de Nederlandse markt aan te kunnen, leek het InBev verstandiger om te concurreren met het bestaande merk Dommelsch. Zoals een aantal andere topmerken van InBev wordt Stella Artois onder andere in plastic en glazen flesjes verkocht.

Stella Artois brouwerij

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]