Heikant (Tilburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heikant
Wijk van Tilburg
De wijk Heikant onderverdeeld in de buurtschappen: Vlashof (links), De Schans (rechts) en De Lijnse Hoek (onder) De wijk Heikant onderverdeeld in de buurtschappen: Vlashof (links), De Schans (rechts) en De Lijnse Hoek (onder)
Kerngegevens
Provincie Noord-Brabant
Gemeente Tilburg
Stadsdeel Tilburg Noord
Oppervlakte 177 ha.  
Inwoners
(2017)
11.265[1]

De Heikant is een wijk in Tilburg Noord, in de jaren zestig gebouwd rondom de buurtschappen Vlashof, De Schans en De Lijnse Hoek. De Heikant wordt begrensd door het Buitengebied Noordoost in het noorden, de wijk Quirijnstok in het oosten, Industriestrook Goirke-Kanaaldijk en Wilhelminakanaal in het zuiden en de wijk Stokhasselt in het westen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Heikant was oorspronkelijk de meest noordelijke herdgang van Tilburg. Er bestond een driehoeking plein waarom zich in de loop van de 19e eeuw bebouwing begon te ontwikkelen. De leidde tot de oprichting van een parochie in 1871, de bouw van de Mariakerk in 1873 en een bijbehorende pastorie en kloostercomplex. Deze gebouwen zijn tegenwoordig als Rijksmonument geklasseerd.

De Heikant vormt samen met de wijken Stokhasselt en Quirijnstok het stadsdeel Nieuw-Noord dat in de jaren '60 van de 20e eeuw uit de grond is gestampt om te voldoen aan de enorme vraag naar woonruimte door babyboomers. De Heikant is dan ook rijk aan flatgebouwen en maisonettes.

Winkelen[bewerken | brontekst bewerken]

Winkelcentrum Wagnerplein heeft een breed aanbod van ondernemingen waaronder diverse supermarkten, specialisten op gebied van food en non-food producten, de dienstensector en het bankwezen. Daarmee is het Wagnerplein het enige volwaardige winkelcentrum in Tilburg Noord. Echter, buiten winkelcentrum Wagnerplein zijn ook enkele winkelzones te vinden, deze bevinden zich aan het Lijnsheike en aan de kruising van de Leharstraat en de Offenbachstraat. Winkelcentrum Wagnerplein heeft op vrijdagen de koopavond en op de laatste zondag van de maand is het meestal koopzondag. Elke vrijdag is er een weekmarkt op het terrein van Winkelcentrum Wagnerplein. Deze begint om 11.00 en wordt afgebroken om 17.00 uur.

Het wagnerplein in de Wijk Heikant

Sport & Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Heikant herbergde van 1970 tot 24 juli 2009 Sportcentrum Drieburgt, een multifunctioneel sportcentrum dat sportfaciliteiten bood aan zowel individuele sporters als sportverenigingen in de sporthal of het zwembad. Het complex is gesloopt om plaats te maken voor een nieuw sportcentrum dat de naam Sportcomplex Drieburcht kreeg.

Sportcentrum Drieburcht
Sportcomplex Drieburcht