Kroepoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kroepoek
Bereide kroepoek oedang
Bereide kroepoek oedang
Land Vlag van Indonesië Indonesië
Hoofdingrediënt(en) Garnalen, tapiocameel
Serveertemperatuur Kamertemperatuur
Gang Bijgerecht
Gegeten met Nasi goreng
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Ongebakken kroepoek oedang

Kroepoek (Indonesisch: Kerupuk) is een bijgerecht uit de Indonesische keuken.[1] Kroepoek is plat als het ongebakken is, en wordt krokant gefrituurd. De ingrediënten zijn per soort zeer verschillend.

Soorten[bewerken]

In Indonesië kent men tientallen, zo niet honderdtallen verschillende soorten kroepoek. De bekendste soort in Nederland en België is die gemaakt van meel en garnalen, de kroepoek oedang. Deze soort wordt doorgaans als 'naturel' aangegeven.

Andere soorten zijn:

  • Kroepoek palembang, gemaakt van meel en garnaal
  • Cassavekroepoek, vegetarisch
  • Aardappelkroepoek
  • Kroepoek ikan, op basis van vis
  • Knoflookkroepoek
  • Emping, op basis van blindjo-vruchtjes, vegetarisch

Bereiding[bewerken]

De garnalen worden schoongemaakt, zodat alleen het vlees overblijft. Dat wordt fijngehakt of gemalen, en vermengd met meel. Dit wordt tot een deeg gekneed, en in de vorm van een brood of rol bijna twee uur gestoomd. Vervolgens worden er plakken van gesneden, van ongeveer 2 tot 3 millimeter dik. Deze plakken worden kort gefrituurd.

De kroepoek die in Nederland en België wordt verkocht in Chinees-Indische restaurants en supermarkten, bevat bijna geen garnalen en bestaat voornamelijk uit meel.[2]

Vaak wordt vismeel gebruikt van gedroogde en daarna fijngemalen vis. Samen met tapiocameel of rijstmeel, dat voor de binding zorgt, wordt er deeg van gemaakt. Van het brood dat hiervan wordt gemaakt, worden dun gesneden plakjes gedroogd, en vervolgens gefrituurd waarna zich kroepoek heeft gevormd.[1]