Kroepoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kroepoek
Bereide kroepoek oedang
Bereide kroepoek oedang
Land Vlag van Indonesië Indonesië
Hoofdingrediënt(en) Garnalen, tapiocameel
Serveertemperatuur Kamertemperatuur
Gang Bijgerecht
Gegeten met Nasi goreng
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Ongebakken kroepoek oedang

Kroepoek (Indonesisch: Kerupuk) is een bijgerecht uit de Indonesische keuken.[1] Kroepoek is dun en hard als het ongebakken is, en wordt krokant en luchtig als het gefrituurd is. De ingrediënten zijn per soort verschillend.

Soorten[bewerken]

In Indonesië kent men tientallen, zo niet honderdtallen verschillende soorten kroepoek. De bekendste soort in Nederland en België is die gemaakt van tapiocameel en garnalen, de kroepoek oedang. Deze soort wordt doorgaans als 'naturel' aangegeven.

Andere soorten zijn:

  • Kroepoek palembang, gemaakt van tapiocameel en garnaal
  • Cassavekroepoek, vegetarisch
  • Aardappelkroepoek
  • Kroepoek ikan, op basis van vis
  • Knoflookkroepoek

Bereiding[bewerken]

De garnalen worden schoongemaakt, zodat alleen het vlees overblijft. Dat wordt fijngehakt of gemalen, en vermengd met tapiocameel, ei, zout en eventueel kruiden. Dit wordt tot een deeg gekneed, en in de vorm van een brood of rol bijna een uur gestoomd. Vervolgens worden er plakken van gesneden, van ongeveer 1 millimeter. Deze plakken worden daarna gedroogd. Als dit deeg droog is, is het heel erg hard. Deze plakken worden daarna in korte tijd gefrituurd.

De kroepoek die in Nederland en België wordt verkocht in Chinees-Indische restaurants en supermarkten, bevat bijna geen garnalen en bestaat voornamelijk uit meel.[2]

Vaak wordt vismeel gebruikt van gedroogde en daarna fijngemalen vis. Samen met tapiocameel of rijstmeel, dat voor de binding zorgt, wordt er deeg van gemaakt. Van het brood dat hiervan wordt gemaakt, worden dun gesneden plakjes gedroogd, en vervolgens gefrituurd waarna zich kroepoek heeft gevormd.[1]