Garnalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Garnaal)
Ga naar: navigatie, zoeken
Garnalen
Amanogarnaal (Caridina multidentata)
Amanogarnaal (Caridina multidentata)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Crustacea (Kreeftachtigen)
Klasse: Malacostraca
Orde: Decapoda (Tienpotigen)
Onderorde: Pleocyemata
Infraorde
Caridea
Dana[1], 1852
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Bioscoopjournaal uit 1958 over de garnalenvangst in de wateren van Suriname.

Garnalen zijn kleine kreeftachtigen uit de infraorde Caridea. Zowel in zout als in zoet water komen garnalensoorten voor, maar de meeste soorten leven in zee. Vele soorten leven op een zandbodem waarin ze zich kunnen ingraven om zich te beschermen tegen predatoren.

Er zijn 3268 levende en 57 fossiele[2] soorten garnalen bekend, zowel in tropische, subtropische als koude wateren. Over het algemeen worden garnalen groter naarmate het water waarin ze leven warmer is. Garnalen eten allerlei dierlijke en plantaardige resten.

De bekendste garnaal in de Lage Landen is de grijze of Noordzeegarnaal (Crangon crangon). Zij leven vooral 's zomers dicht onder de kust. In de winter trekken ze naar dieper water. Noordzeegarnalen zijn vooral 's nachts actief.

Het woord garnaal wordt vaak gebruikt voor andere kreeftachtigen die niet tot de infraorde Caridea behoren. Zo zijn gamba's geen echte garnalen omdat ze een andere (boomvormig vertakte) kieuwstructuur hebben dan de echte garnalen, die een plaatvormige kieuwstructuur bezitten.

Taxonomie[bewerken]

De superfamilies onder de infraorde Caridea zijn:[2]

Culinair[bewerken]

Garnalen voor consumptie

Garnalen worden vaak als ingrediënt van een maaltijd gebruikt, of in een (garnalen)salade of garnalencocktail. Zie ook kreeft als voeding.

Ebi is het Japanse woord voor garnalen.

Uitdrukking[bewerken]

Van Kooten en De Bie introduceerden in 1969 de uitdrukking zo stoned als een garnaal.[3] Dit was in hun carnavalskraker met dezelfde titel.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Dana, J. D. (1852). Crustacea, In United States Exploring Expeditions during the years 1838, 1839, 1840, 1841, 1842 under the command of Charles Wilkes, U. S. N., 13(1):1-685.
  2. a b De Grave, Sammy, N. Dean Pentcheff, Shane T. Ahyong et al., (2009). "A classification of living and fossil genera of decapod crustaceans". Raffles Bulletin of Zoology Suppl. 21:1–109.
  3. "jemig de pemig! : de invloed van Van Kooten en De Bie op het Nederlands" geschreven door Ewoud Sanders, 1999 bevat 158 p. en isbn 9025413757.