Naar inhoud springen

Station Terborg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
   Terborg   
Station Terborg
Afkorting Tbg
Opening 15 juli 1885
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Winterswijk - Zevenaar
Streekbus(sen) 40
Buurtbus(sen) 195 & 197
Vervoerder(s) Arriva
Reizigers 885 (2005)[1] per dag
Ligging
Plaats Terborg
Coördinaten 51° 55′ 18″ NB, 6° 21′ 55″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Terborg (Nederlands spoorwegstation)
Station Terborg
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Terborg (afkorting: Tbg) is een spoorwegstation in Terborg (Nederlandse provincie Gelderland) aan de spoorlijn Arnhem - Winterswijk. Het station, gebouwd door de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij en van het type GOLS groot, werd geopend op 15 juli 1885.

Ieder halfuur stopt hier de stoptrein ArnhemWinterswijk (gereden door Arriva). Het station heeft ook een bushalte. Hier stoppen bussen van streekbus 40 (Doetinchem - Dinxperlo), buurtbus 195 (Terborg - Megchelen) en buurtbus 197 (Terborg - 's-Heerenberg).

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
30900 RS 32 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalDoetinchemTerborgWinterswijk Verzorgt samen met Hermes (die onder de naam brengdirect rijdt) doordeweeks tot 20:00 uur een kwartierdienst tussen Arnhem en Doetinchem.
36900 RS 32 Stoptrein (Arriva) Arnhem CentraalDidamDoetinchemTerborg Rijdt van maandag t/m donderdag één rit in de ochtendspits van Didam naar Arnhem Centraal en stopt niet in Zevenaar en Arnhem Velperpoort.
Rijdt op zondagochtend alleen richting Terborg.
Station Terborg in augustus 1988

Het stationsgebouw aan de Stationsweg dateert uit 1883, bestond aanvankelijk uit twee verdiepingen en functioneerde in het begin ook als woning voor de stationschef. Naast het station stond een goederenloods. Het hoofdgebouw en de loods werden in 1916 uitgebreid en er kwam een vestibule bij, alles conform de oorspronkelijke architectuur.

In 1987 stond het stationsgebouw leeg. De NS wilde het gebouw laten slopen, omdat er door jongeren regelmatig vernielingen werden aangericht. De directeur van het Terborgse organisatiebureau Maran bv, wist samen met de voorzitter "Behoud van Nederlandse Stationsgebouwen" echter het gebouw van de ondergang te redden. In 2006 kochten zij het van NS. Met investeringen werd het stationsgebouw vervolgens volledig gerenoveerd en ging dienstdoen als kantoor voor Maran bv. Op de eerste en tweede verdieping werd een appartement gesitueerd. Thans huisvest het een architectenbureau en woongedeelte. Een fietsenstalling en een gering aantal parkeerplaatsen zijn aanwezig.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]