Station Baarn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Baarn   
Station Baarn
Station Baarn
Plaats Baarn
Afkorting Brn
Opening 10 juni 1874
Perrons 2
Perronsporen 4
Spoorlijn Oosterspoorweg
Stichtse Lijn
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 5.892[1] (2011) per dag
Coördinaten 52° 12′ NB, 5° 17′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Baarn
Station Baarn
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Baarn is het spoorwegstation in Baarn gelegen aan de spoorlijnen HilversumAmersfoort (Gooilijn) en Utrecht – Baarn (Stichtse lijn). Het werd geopend in 1874 en is gewaardeerd als rijksmonument.

Hoewel het een klein station is, heeft het een bijzondere eigenschap die verder alleen een klein aantal grotere stations heeft: een koninklijke wachtkamer. Paleis Soestdijk ligt op ongeveer twee kilometer afstand, dus koningin Juliana en prins Bernhard kregen hun eigen meer luxueuze wachtkamer om op de trein te wachten.

Station Baarn heeft vier sporen: spoor 1 grenst direct aan het stationsgebouw en werd gebruikt voor de trein van/naar Utrecht Centraal, die Baarn als eindpunt heeft. De sporen 2 en 3 liggen langs het eilandperron, hier stoppen de treinen in de richtingen van Amersfoort en Amsterdam. In 2008 werd een nieuw perron langs spoor 4 in gebruik genomen, als nieuw eindpunt voor de trein uit Utrecht. Spoor 1 is vervolgens buiten gebruik gesteld en deels opgebroken. In 2010 is deze opbreking tenietgedaan. Op 30 april 2010 werd dit spoor door aankomst van de Vrijheidstrein van het Comité 4 en 5 mei weer in gebruik genomen. Het is uitsluitend te bereiken vanuit de richting Hilversum en is daarmee een kop-perron geworden.

Station Baarn, vanaf Stationsplein in 1976.

Geschiedenis[bewerken]

In 1898 werd een tweede station gebouwd op ongeveer 200 m ten zuidoosten van het eerste. Dit had een eigen spoorlijn ten zuidwesten van dat station. Het huidige station werd gebruikt door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM) voor de treinen van de Oosterspoorweg tussen Amsterdam en Amersfoort. Het in 1898 geopende zogeheten buurtstation werd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS) gebruikt als eindpunt voor de treinen van/naar Utrecht.

Nadat de NCS in 1938 was opgegaan in de Nederlandse Spoorwegen werd een verbinding aangelegd tussen het HSM-station en de lijn richting Utrecht. In 1948 werd het buurtstation gesloten, de oorspronkelijke spoorlijn werd verwijderd. De treinen van/naar Utrecht maakten gebruik van spoor 1 van het HSM-station. Nadeel van deze situatie was dat deze treinen gelijkvloers de drukke lijn Hilversum – Amersfoort moesten oversteken. Hierom werd in 2008 een nieuw perron aangelegd aan de kant van het voormalige NCS-station, zodat de treinen uit Utrecht voortaan conflictvrij station Baarn binnen kunnen komen.

Het voormalige NCS-station is tegenwoordig in gebruik als restaurant.

Bouw van nieuw perron en liften[bewerken]

Om vertragingen te voorkomen is spoor 4, dat geen perron had, gereed gemaakt om treinen te kunnen behandelen richting Utrecht. Hiervoor werd een geheel nieuw perron gebouwd en verloor spoor 1 zijn functie. Spoor 4 is een kopspoor geworden, vanuit Hilversum zijn dus alleen de sporen 1, 2 en 3 beschikbaar in de nieuwe situatie. Tussen het station en de aftakking richting Utrecht werd een derde spoor aangelegd. De huidige verbindingen van spoor 4 op de hoofdlijn zijn ook weggehaald, zodat dit spoor alleen vanuit Utrecht bereikbaar is. Wel bestaat de mogelijkheid om treinen vanuit Utrecht naar de sporen 2 en 3 te sturen.

Het was de bedoeling dat het nieuwe perron al in december van 2007 in gebruik zou worden genomen, hier werd echter mee gewacht tot de herinrichting van het stationsgebied verder gevorderd was.[2] Naast de aanleg van het nieuwe perron wordt ook de spoorwegovergang naast het station vervangen en zijn er liften gebouwd. Op 1 december 2008 werd het nieuwe perron in gebruik genomen. Eind 2008 waren alle werkzaamheden gereed.

Dienstregeling[bewerken]

Sedert de dienstregeling van 2015 stoppen op dit station de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
5500 Sprinter Utrecht CentraalDen DolderBaarn
5800 Sprinter HoofddorpSchipholAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalWeespHilversumBaarnAmersfoortAmersfoort Vathorst Rijdt 's avonds na 20:00 en in het weekend niet tussen Amersfoort en Amersfoort Vathorst.

Overig openbaar vervoer[bewerken]

Naast station Baarn bevindt zich een bushalte, waarvandaan enkele streekbussen vertrekken. Het openbaar vervoer in de omgeving van Baarn wordt uitgevoerd door Connexxion in opdracht van de provincie Utrecht (concessie Provincie Utrecht bus). De volgende lijnen doen station Baarn aan:

Lijn Route
72 Soest - Baarn - Bunschoten - Spakenburg
73 Soest - Baarn - Eemnes

Bijgewerkt op 28 april 2015

Zie ook[bewerken]