Vaassen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vaassen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Vaassen
Details
Vaassen (Gelderland (hoofdbetekenis))
Vaassen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Epe Epe
Coördinaten 52° 17′ NB, 5° 58′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 12.680[1]
Overig
Woonplaatscode 1345
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Vaassen (Nedersaksisch: Voassen) is een van de grotere kernen van de Nederlandse gemeente Epe. Vaassen ligt tussen Apeldoorn en Zwolle aan de oostrand van de Veluwe in de provincie Gelderland en heeft per 4 oktober 2019 12.680 inwoners. Vaassen werd samen met Oene op 1 januari 1812 als zelfstandige gemeente van Epe afgesplitst. Op 1 januari 1818 werd de gemeente opgeheven en herenigd met Epe.[2]

Geschiedenis[bewerken]

De vroegste tekenen van bewoners in deze omgeving zijn de grafheuvels en raatakkers (prehistorische vierkante akkers omgeven door aarden walletjes) ten noordwesten van Vaassen op de Veluwe, tussen de Elburgerweg en Gortelseweg. Er ligt een heel complex (ca. 76 hectare) van deze akkers bij Vaassen, rond de Gortelseweg. Ze dateren uit de IJzertijd. De bewoners waren Germaanse boeren en leefden daar nog voor de Romeinse tijd. Ze woonden in houten hutten en leefden van de landbouw, veehouderij, kruiden en de jacht op herten en zwijnen.

Het dorp wordt voor het eerst vermeld in een akte uit de Codex Laureshamensis van het klooster Lorsch uit 891 of 892 als een Brunhilde een hoeve en de kerk aan Lorsch schenkt[3]. De toenmalige naam Fasna zou duiden op een grassoort.

Kasteel De Cannenburgh in Vaassen
Ophaalbrug over Apeldoorns Kanaal

In Vaassen staat het Kasteel De Cannenburgh, ooit bewoond door de Gelderse veldheer Maarten van Rossum. Het huidige kasteel dateert uit de 16e eeuw.

Vaassen kenmerkt zich door het eeuwenlang vreedzaam naast elkaar leven van een protestantse en rooms-katholieke bevolking. Midden in het dorp staat de Dorpskerk met een kerktoren van omstreeks 1500. In de Dorpskerk van Vaassen bevindt zich een grafsteen van een van de vroegere bewoners van de Cannenburgh.

Van 2 september 1887 tot 8 oktober 1950 beschikte Vaassen over station Vaassen, een spoorwegstation aan de Baronnenlijn tussen Apeldoorn en Zwolle.

In de jaren 50 werden groepen Molukkers gehuisvest in Vaassen. Voor onderdak was het kamp Berkenoord aangewezen. Wrijvingen met de overheid over (her)huisvesting leidden op 14 oktober 1976 tot de ontruiming van dit woonoord, waar nu de wijk Berkenoord staat. Heden ten dage is er nog een aanzienlijke Molukse gemeenschap in Vaassen.

Buurten en wijken in Vaassen[bewerken]

Berkenoord, Berkenoord II, De Oosterhof, Heggerenk, Kerkenland, Oranjebuurt, Transvaalbuurt, Vogelbuurt, Industriewijk, Vossenhoek en Vulcanusbuurt.

Geboren in Vaassen[bewerken]

Woonachtig geweest in Vaassen[bewerken]

Kernen bij Vaassen[bewerken]

De Hegge, De Jonas, Geerstraat, Hafkamp, Kortenbroek, 't Laar, Niersen, Vaassense Broek en De Uulenberg.

Religieuze instellingen in Vaassen[bewerken]

Aangezien veel dorpen op de Veluwe overwegend protestants zijn, is het opvallend dat Vaassen, gelegen aan de rand van de Bijbelgordel, van oudsher een katholieke parochie heeft gehad. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de bewoners van De Cannenburgh, die zelf katholiek waren. Aanvankelijk kwam de parochie dan ook bijeen in de kapel van de Cannenburgh. Begin 20e eeuw waren er rondom de Martinuskerk een kleuterschool en een zusterhuis, genoemd naar zr. Theresia. In 2010 kent Vaassen de volgende kerken:

Bezienswaardigheden in Vaassen[bewerken]

  • Daams' molen. Een in 1989 gerestaureerde 8-kante stellingmolen van het type windmolen met als functie korenmolen. Om de windvang van de molen, maar ook de ontwikkeling van het centrum van Vaassen te waarborgen, is in het voorjaar van 2012 de molen opgehoogd met 4,9 meter. De ophoging heeft te maken met de zogeheten molenbiotoop.
  • Kasteel De Cannenburgh.
  • Cannenburger Molen, watermolen.
  • Sprengen en bekenstelsel.
  • Celtic fields, omvangrijk prehistorisch akkercomplex van 76 ha, voorbeeld van blokverkaveling
  • Grafheuvels, serie grafheuvels ten noordwesten van Vaassen

Bijzondere instellingen in Vaassen[bewerken]

  • Restaurant De Leest met drie Michelinsterren
  • Zwem- en sportcentrum de Koekoek, verkozen tot beste zwembad van Nederland 2014 in de categorie 100.000 tot 200.000 bezoekers.

Evenementen in Vaassen[bewerken]

Enkele belangrijke evenementen in Vaassen zijn de Vaassense Dorpsavonden, Airgunners Day, Kerstmarkt, Vaasaqua, Vaassen-reünie, Poppy Day, Oktoberfeesten, Cavente Kinderdorp en het Carnaval in Vaassen (Rossumdaerp).

Voetbal in Vaassen[bewerken]

In Vaassen vindt men drie amateurvoetbalverenigingen: VIOS Vaassen, KCVO en SV Vaassen. SV Vaassen en Vios zijn te vinden in sportpark de Kouwenaar en KCVO op de Egelbeek.

Muziek in Vaassen[bewerken]

Het Vaassens Fanfare Corps, opgericht in 1906, is een fanfare-orkest dat uitkomt in de tweede divisie. De fanfare is een van de oudste verenigingen in Vaassen en is actief verbonden met de Vaassense bevolking. Met concerten, optochten en rondgangen laat de fanfare regelmatig van zich horen in Vaassen en omstreken.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]