Hessenpoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hessenpoort
Buurt van Vlag Zwolle Zwolle
Kerngegevens
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Zwolle Zwolle
Stadsdeel Berkum
Oppervlakte 5,99 km²  
- land 5,72 km²  
- water 0,27 km²  
Inwoners (2011) 75 (13 inw./km²)
Overig
Postcode(s) 8028
Detailkaart
Map - NL - Zwolle - Wijk 40 Berkum - Buurt 40 Bedrijventerrein Hessenpoort.svg

Hessenpoort is een wijk met bedrijventerrein, een industrieterrein in de Overijsselse plaats Zwolle. Het gebied behoort tot de wijk Berkum.

Beschrijving[bewerken]

Aan de noordwestzijde wordt het gebied begrensd door de A28; de spoorlijn Zwolle-Meppel doorsnijdt het gebied. De provinciale weg N758, tussen Zwolle en Nieuwleusen, loopt door het bedrijventerrein.

Midden in de Hessenpoort ligt het belangrijke hoogspanningsstation 'Hessenweg', die voor een groot deel het hoogspanningsnet van Noord-Nederland koppelt met de rest van Nederland. Het hoogspanningsstation domineert het landschap.

Hessenpoort herbergt diverse grote bedrijven als DHL en J.E. StorkAir. Ook is er een vestiging van Intratuin, en er is een hotel. Er is ook een Wehkamp te vinden en het grote distributiecentrum "Kuehne Nagel"

In februari 2015 werd een vestiging van IKEA geopend.[1] Het Zweedse woonwarenconcern had de plannen daarvoor eind 2007 al aangekondigd, maar deze werden aanzienlijk vertraagd door juridische procedures omdat BVG Vastgoed B.V., dat er ook een project wilde realiseren, bezwaar had gemaakt.[2] Een uitspraak van de Raad van State gaf uiteindelijk het groene licht.[3]


  1. Stentor. "Ikea Zwolle haalt klanten als helden binnen", 18 februari 2015.
  2. RTV Oost. "Contract getekend, Ikea definitief naar Zwolle", 18 juli 2012. archief
  3. Raad van State. "Uitspraak 201211054/1/R1" (pdf), 22 mei 2013. inzake het bestemmingsplan Hessenpoort