Berkum (buurt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Berkum
Buurt van Vlag Zwolle Zwolle
Berkum
Kerngegevens
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Zwolle Zwolle
Stadsdeel Berkum
Coördinaten 52°31'26,25960"NB, 6°8'13,90067"OL
Oppervlakte 1,37 km²  
- land 1,33 km²  
- water 0,04 km²  
Inwoners
(2023)
3.885[1]
(2.836 inw./km²)
Woningvoorraad 1.674 woningen[1]
Overig
Postcode(s) 8024

Berkum (Nedersaksisch: Bärkum of Berkum) is een buurt in de Overijsselse plaats Zwolle. De buurt ligt in de gelijknamige wijk Berkum.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog verrees nieuwbouw aan weerszijden van de Boerendanserdijk tussen het huidige Rechterland en de Campherbeeklaan. De geïsoleerde ligging heeft een onmiskenbare invloed gehad op de bevolkingssamenstelling van de wijk. Mede omdat Berkum vrijwel geen studenten kent zijn de bewoners gemiddeld ouder dan in andere Zwolse wijken.[2]

Bij de incorporatie van Zwollerkerspel in 1967 werd onder andere Berkum een onderdeel van Zwolle. Ontegenzeggelijk heeft de opheffing van Zwollerkerspel de ontwikkelingen in Berkum in een stroomversnelling gebracht.

Geografische ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Berkum is een buitenbuurt van Zwolle, ligt noordoostelijk ten opzichte van het stadscentrum tussen de A28, de Overijsselse Vecht en de Nieuwe Vecht. De buurt Berkum vormt, samen met de buurten Brinkhoek, Veldhoek, bedrijventerrein de Vrolijkheid en kantorenterrein Oosterenk, de gelijknamige wijk Berkum.