Zwolle-Zuid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwolle-Zuid
Wijk van Vlag Zwolle Zwolle
zie
Ittersum
Schelle
Soestweteringlanden
Kerngegevens
Gemeente Vlag Zwolle Zwolle
Inwoners ca. 32.000
Overig
Website Zwolle-Zuid
Blik op het wijkgedeelte Oldenelerbroek van Zwolle-Zuid. Gezien vanaf de dijk langs de IJssel.

Zwolle-Zuid is een stadsdeel in de Overijsselse hoofdstad Zwolle.

Geografie[bewerken]

Zwolle-Zuid omvat de drie wijken Ittersum, Schelle en Soestweteringlanden.

Zwolle-Zuid is van de binnenstad gescheiden door enkele spoorlijnen. Dit was lange tijd ook de reden waarom het gebied niet bebouwd werd. De ontsluiting zou te kostbaar zijn. Uiteindelijk is de wijk toch verrezen doordat het rijk meebetaalde aan de ontsluiting. Zo werden er tunnels aangelegd en moest de IJsselallee zorgen voor een goede bereikbaarheid per auto.

Het stadsdeel Zwolle-Zuid, is gebouwd rondom twee buurtschappen die vroeger aan de zuidkant van de stad Zwolle lagen. Daardoor zijn er, verscholen tussen de nieuwbouwwoningen, nog oude tot woonhuis verbouwde boerderijen te vinden.

Demografie[bewerken]

Zwolle-Zuid telt zo'n 32.000 inwoners en is daarmee het grootste stadsdeel van Zwolle.

Geschiedenis[bewerken]

Zwolle-Zuid werd in fasen gebouwd tussen 1979 en 2000. Bij de aanleg van de buurt Ittersumerbroek is een nederzetting uit de bronstijd aangetroffen, Op deze plek werden ook veel klokbekers gevonden, vandaar dat een basisschool in Ittersum zo heet. De oudste sporen van bewoning stammen echter uit de jonge steentijd. Vondsten laten bovendien zien dat deze plek tussen 2100 en 600 v.Chr. voortdurend of met tussenpozen bewoond is geweest. Ook zijn er in 1993 grondsporen gevonden van twee paalcirkels uit de bronstijd. Het gaat hierbij vermoedelijk om zogenaamde zonnekalenders. Ondanks wat kritieken op de uitleg blijft dit een unieke vondst, omdat dergelijke paalcirkels niet eerder in Nederland zijn gevonden. Een soortgelijke cirkel is te vinden even ten noorden van Amesbury in Engeland. Deze cirkel staat bekend als Woodhenge.

Ook zijn er sporen van bewoning gevonden uit de 2e en 3e eeuw na Christus bij een opgraving aan de Hollewandsweg.

Externe links[bewerken]