Herfte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Herfte
buurt van Vlag Zwolle Zwolle
Kerngegevens
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Zwolle Zwolle
Stadsdeel Marsweteringlanden
Coördinaten 52°30'29"NB, 6°9'25"OL
Oppervlakte 7,62 km²  
- land 7,23 km²  
- water 0,39 km²  
Inwoners
(2023)
405[1]
(53 inw./km²)
Woningvoorraad 145 woningen[1]
Foto's
Het dagsanatorium in 1925
Het dagsanatorium in 1925

Herfte (Zwols: Ärfte) is een buurtschap in de gemeente Zwolle. Samen met Wijthmen, Zalné en Bedrijventerrein Marslanden-Zuid vormt het de wijk Marsweteringlanden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste bewoning in het huidige Herfte stamt uit het jaar 200-300 (n.Chr.). Tijdens de aanleg van de ontginweg naar de Wijthmenerplas zijn er restanten van een waterput en honderden potscherven gevonden die duiden op een boerderij. Boerderijen uit die tijd moet je niet al te letterlijk nemen. Vaak was het niet meer dan een kaal gemaakt veldje met een wal er om heen (raadakker).[2]

Op deze plaats zijn bij opgravingen voorwerpen gevonden die duiden op contact tussen de vroege bewoners van de plek en het Romeinse Rijk.

Tussen 1903 en 1941 lag hier een stopplaats aan de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal.

De Ambelt[bewerken | brontekst bewerken]

Herfte is vooral bekend door de aanwezigheid van De Ambelt, een school voor speciaal onderwijs. In 1928 werd hier een lagere school geopend voor kinderen met tuberculose uit sociaal zwakke milieus. Dit werd gedaan door de Zwolsche Vereeniging tot bestrijding van Tuberculose. Deze openluchtschool maakte gebruik van het landhuis van buitenplaats De Ambelt. Op een aangrenzend stuk grond was toen al sinds 1922 een dagsanatorium voor tuberculose-lijders gevestigd.

Begraafplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Kuyerhuislaan ligt een Joodse begraafplaats.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]