Huis Werkeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De buurt Werkeren is vernoemd naar de voormalige havezate
Het huis op een tekening uit 1730
Werkeren op een kaart uit 1543

Huis Werkeren is een voormalige havezate in het wijkgedeelte van de Vinex-wijk Stadshagen in Zwolle.

Tijdens de bouw van Stadshagen werden de restanten gevonden van deze voormalige havezate. Er werd besloten om de nieuwbouwplannen aan te passen en zodoende Werkeren te integreren in de wijk. Toen op 23 juli 2001 de archeologische dienst van Zwolle de opgravingen startte, werd er vastgesteld dat er resten lagen van twee versterkte huizen en van een boerderij. Waarschijnlijk was de plek ook hiervoor al bewoond.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1410 werd de havezate gesticht door Johan van Ittersum. De eerste vermelding van de plaats Werkeren is van een nog vroegere datum, namelijk 1405.
De havezate werd in 1521 vernield door inwoners van Zwolle. Dit gebeurde in opdracht van de hertog van Gelre. Niet lang hierna werd het weer herbouwd en vlak na 1800 weer afgebroken. Rond deze tijd werd er een boerderij gebouwd op deze plek. Op 2 januari 2001 brandde deze af.

De buurt Werkeren[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig is Werkeren een vinex-nieuwbouwbuurt met voornamelijk eengezinswoningen. Er wonen (anno 2011) 2545 inwoners (2905 inwoners per km²). De totale oppervlakte van de buurt is 0,88 km². De buurt wordt doorsneden door de Havezathenallee, die uitkomt op de Stadshagenallee.