Den Doorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Den Doorn
Huize Den Doorn nabij Genne
Locatie
Locatie Zwolle
Verbouwing 1955/1967
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 41897
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Huize Den Doorn is een landhuis in de Overijsselse gemeente Zwolle. Het huis ligt tussen de buurtschappen Genne en Haerst, aan de Overijsselse Vecht en de aftakking Zijlkolk.

Den Doorn is een voormalige havezate. Het huis dateert uit de 17e eeuw, maar het bevat nog elementen uit een vroegere laatgotische periode. Op het eind van de 19e eeuw werd een deel van het huis afgebroken. In die periode kreeg het gebouw zijn huidige vorm. Het gebouw heeft slechts één bouwlaag, die voorzien is van een groot schilddak. De oorspronkelijk bij de havezate behorende bouwhuizen zijn verdwenen. Daarvoor in de plaats is in de 19e eeuw een dwarshuisboerderij links van het hoofdgebouw neergezet. In de periode 1955 tot 1967 werd het huis gerestaureerd.

De havezate was gedurende decennia in bezit van leden van de familie Van Raesfelt en later van de familie Van Haersolte die vanwege dat bezit werden verschreven in de ridderschap van Overijssel; een tak van de laatste familie droeg de naam Van Haersolte tot/van den Doorn.

Zie de categorie Huize Den Doorn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.