Kamperpoort (woonwijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kamperpoort
Wijk van Vlag Zwolle Zwolle
Map - NL - Zwolle - Wijk 14 Kamperpoort-Veerallee - Buurt 00 Kamperpoort.svg
Kerngegevens
Gemeente Vlag Zwolle Zwolle
Inwoners 1175
Overig
Website Kamperpoort
De Hoogstraat met op de achtergrond de Peperbus.

Kamperpoort is een woonwijk in de Overijsselse plaats Zwolle. Samen met de Veerallee vormt het de wijk Kamperpoort-Veerallee.

Geschiedenis[bewerken]

De wijk is van oorsprong een volksbuurt die net buiten de oude Stadsgracht ligt. Kamperpoort ontleent zijn naam aan de stadspoort die nabij de wijk stond: de Kamperpoort, ook wel Voorsterpoort genoemd. Deze stadspoort bestaat inmiddels niet meer. Net buiten deze stadspoort begon de weg naar Kampen en Kasteel Voorst¹. Deze Voerstensteinstraete heet tegenwoordig Hoogstraat en wordt voor het eerst genoemd in 1377. De Hoogstraat vormt het centrum van de huidige wijk. In de Hoogstraat, ook wel gekend als de 'Hoogstroate ligt het overbekende Café Meijberg, beter bekend als De Kippe.

Kamperpoort werd ook wel Kamperpoortenvoorstad (rond 1700) en Wijk K (rond 1900) genoemd.

Demografie[bewerken]

Volgens een onderzoek dat werd uitgevoerd tussen 1905 en 1909, was 25 procent van de woningen in deze wijk destijds overbevolkt.²

Er woonden in die tijd vrijwel enkel werklieden en sjouwers. Kamperpoort kent ook nu nog veel huishoudens met een laag inkomen. Sinds 1997 maakt de gemeente Zwolle deel uit van het Grotestedenbeleid van de regering en zijn er extra middelen beschikbaar gekomen om de problemen in de wijk aan te pakken.

Verkeer en vervoer[bewerken]

De A28 loopt langs de noordkant van de wijk. De Hoogstraat verbindt Kamperpoort met het stadscentrum.