Nieuwe Vecht (Zwolse watergang)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwe Vecht
Jaar ingebruikname omstreeks 1600
Van Overijsselse Vecht
Naar Nieuwe Wetering
Loopt door Berkum, Wipstrik en Diezerpoort
De Nieuwe Vecht in de stad Zwolle
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Nieuwe Vecht is de naam van een waterloop in Zwolle die rond 1600 is gegraven tussen de Overijsselse Vecht en de Nieuwe Wetering in het centrum van Zwolle.

Door dit kanaal konden schepen sneller van de Vecht in Zwolle komen en omgekeerd. Zij hoefden nu niet meer over het Zwarte Water. De lading, meestal Bentheimer zandsteen kon zo sneller worden vervoerd. Langs deze waterweg stonden veel molens die landbouwgewassen uit Twente verwerkten. Hiervan is alleen oliemolen De Passiebloem overgebleven.

Op twee plekken in de Nieuwe Vecht was er een soort sluis (verlaat). Dit is terug te vinden in de naam van de weg die parallel loopt aan het kanaal: 'Tussen de Verlaten'. De sluis aan het begin is in 1987 gerestaureerd.

Aan het begin van de vorige eeuw nam het vaarverkeer over de Nieuwe Vecht drastisch af. De sluismeester bij het Nieuwe Verlaat schutte in 1930 nog maar 311 kleine schepen. Toen de Ceintuurbaan werd aangelegd, was scheepvaart tussen het centrum en de Overijsselse Vecht definitief onmogelijk.

De Nieuwe Vecht loopt langs en door de Zwolse wijken Berkum, Wipstrik, Diezerpoort en de nieuwe wijk Molen Oever.

Aan deze waterloop lag het voormalige fabriekscomplex van Golden-Wonder.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]