Rouveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rouveen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Rouveen
Rouveen
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Staphorst Staphorst
Coördinaten 52° 37′ NB, 6° 11′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 3000
Foto's
De kerk van Rouveen
De kerk van Rouveen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
NH Kerk Rouveen op luchtfoto Luchtvaartafdeeling, 1920-1940.

Rouveen (Nedersaksisch: Roevène) is een kerkdorp in de Nederlandse gemeente Staphorst (provincie Overijssel). Het inwonersaantal lag in 2006 ruim boven de 3000 personen. Samen met het dorp Staphorst is Rouveen een typisch voorbeeld van lintbebouwing langs de Oude Rijksweg die een totale lengte heeft van ongeveer 8 kilometer en aan de zuidzijde eindigt bij De Lichtmis.

Het dorp kent een eigen volkslied, het Rouveense volkslied.

In het centrum aan het Kerkplein staat de hervormde kerk[1]. Verder zijn er nog diverse andere kerken eveneens van protestantse gezindte. Het dorp kent lokale middenstanders voor de dagelijkse behoeften, er zijn geen grote ketens gevestigd.

Uitbreidingen en bouwplannen[bewerken]

In het uitbreidingsplan Rouveen-West worden de woningen veelal in eigen beheer en met behulp van familie, vrienden, en collega’s gebouwd.

Anno 2007 zijn er plannen voor het bouwen van een pand (aan de Korte Kerkweg in Rouveen) met 30 verpleeghuisbedden. Het plan is zo gemaakt dat bij de realisatie van een eventuele combischool in Rouveen het pand pas tot zijn recht komt. De (multifunctionele) combischool voor Rouveen is haalbaar, blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden. De twee basisscholen (resp. de Triangel en de Levensboom) en de peuterspeelzaal (Op Stap) worden ondergebracht in één accommodatie. De combischool krijgt tevens twee gymlokalen en de accommodatie kan gebruikt worden door diverse verenigingen uit Rouveen.

Dorpsgevoel[bewerken]

De Rouveners hebben een groot eigen-dorpsgevoel. Dit komt onder andere tot uiting door jaarlijks terugkerende evenementen als De Munnikenslagloop [2], het klompenracespektakel [3], een feestweek [4], een paardenkeuring en -concours [5][6] en de autorodeo op Koninginnedag [7]. Verder zorgde in het verleden een weblog [8] en Radio Rouveen voor een dorpse saamhorigheid.

Het aantal vrouwen dat in klederdracht loopt is in vergelijking met Staphorst aanmerkelijk lager. Wel heerst er in het dorp nog zondagsrust, dat zich uit in een rustig straatbeeld op zondag.

Tot in de jaren 40 van de 20e eeuw werd er in Rouveen gebruikgemaakt van het zogenaamde nachtvrij-luik. Hierdoor kon een jongen zich toegang verschaffen tot de woning en het bed van een meisje, om elkaar beter te leren kennen.

Melkbusmonument[bewerken]

De laatste melkbus door E. van Heck (geplaatst in 2002)

Op het Kerkplein in Rouveen staat het Melkbusmonument, een eerbetoon aan de laatste melkbus, die door het gebruik van melktanks en automatisering in 1998 werd afgedankt. Het melkbusmonument is ontstaan door een ludieke actie van een vriendengroep tijdens de jaarwisseling en is gefinancierd door de plaatselijke zelfstandige coöperatieve zuivelfabriek "De kleine winst"[9].

Rijksmonumenten[bewerken]

Rouveen telt ruim 110 rijksmonumenten, zie de lijst van rijksmonumenten in Rouveen.

Scholen[bewerken]

Peuterspeelzaal en Basisonderwijs

Voor voortgezet onderwijs is men aangewezen op scholen in de omgeving zoals in Staphorst, Meppel, IJsselmuiden, Kampen, Nieuwleusen en Zwolle.

Geboren[bewerken]