Rouveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rouveen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Rouveen (Overijssel)
Rouveen
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Staphorst Staphorst
Coördinaten 52° 37′ NB, 6° 11′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 3000
Foto's
De kerk van Rouveen
De kerk van Rouveen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Slagenlandschap rond Rouveen tussen de Wereldoorlogen, met Nederlands Hervormde Kerk

Rouveen (Nedersaksisch: Roevène) is een kerkdorp in de Nederlandse gemeente Staphorst (provincie Overijssel). Het inwonersaantal lag in 2006 ruim boven de 3000 personen. Samen met het dorp Staphorst is Rouveen een typisch voorbeeld van lintbebouwing langs de Oude Rijksweg die een totale lengte heeft van ongeveer 8 kilometer en aan de zuidzijde eindigt bij De Lichtmis.

Het dorp kent een eigen volkslied, het Rouveense volkslied.

In het centrum aan het Kerkplein staat de hervormde kerk[1]. Verder zijn er nog diverse andere kerken eveneens van protestantse gezindte. Het dorp kent lokale middenstanders voor de dagelijkse behoeften, er zijn geen grote ketens gevestigd.

Oorspronkelijk lag Rouveen westelijker dan tegenwoordig. Als gevolg van veenafgraving, de inklinkende veenbodem en de daardoor drassige bodem trokken de bewoners naar hoger gelegen streken. Door de doorgaande vervening bij Rouveen raakte het dorp steeds verder verwijderd van het Zwartewatersklooster. Daarom kreeg het klooster in 1282 toestemming om een kerk te stichten in Rouveen. De kerk verrees aan het tegenwoordige Scholenland. Doordat de vervening ook in de jaren hierna nog door ging is het dorp nog 2 x verplaatst in oostelijke richting.

Uitbreidingen en bouwplannen[bewerken]

In het uitbreidingsplan Rouveen-West worden de woningen veelal in eigen beheer en met behulp van familie, vrienden, en collega’s gebouwd.

Anno 2007 zijn er plannen voor het bouwen van een pand (aan de Korte Kerkweg in Rouveen) met dertig verpleeghuisbedden. Het plan is zo gemaakt dat bij de realisatie van een eventuele combischool in Rouveen het pand pas tot zijn recht komt. De (multifunctionele) combischool voor Rouveen is haalbaar, blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden. De twee basisscholen (resp. de Triangel en de Levensboom) en de peuterspeelzaal (Op Stap) worden ondergebracht in één accommodatie. De combischool krijgt tevens twee gymlokalen en de accommodatie kan gebruikt worden door diverse verenigingen uit Rouveen.

Dorpskarakteristiek[bewerken]

Het dorpskarakter van Rouveen komt onder andere tot uiting door jaarlijks terugkerende evenementen als De Munnikenslagloop[2], het klompenracespektakel[3], een feestweek[4], een paardenkeuring en -concours[5][6] en de autorodeo op Koningsdag.[7] Verder zorgde in het verleden een weblog[8] en Radio Rouveen voor een dorpse saamhorigheid.

Het aantal vrouwen dat in klederdracht loopt is in vergelijking met Staphorst aanmerkelijk lager. Wel heeft Rouveen met Staphorst gemeen dat zondagsrust er de norm is. Dat uit zich in een rustig straatbeeld op zondag en geen koopzondagen.

Tot in de jaren veertig van de twintigste eeuw werd er in Rouveen gebruikgemaakt van het zogenaamde nachtvrij-luik. Hierdoor kon een jongen zich toegang verschaffen tot de woning en het bed van een meisje, om elkaar beter te leren kennen.

Melkbusmonument[bewerken]

De laatste melkbus door E. van Heck (geplaatst in 2002)

Op het Kerkplein in Rouveen staat het Melkbusmonument, een eerbetoon aan de laatste melkbus, die door het gebruik van melktanks en automatisering in 1998 werd afgedankt. Het melkbusmonument is ontstaan door een ludieke actie van een vriendengroep tijdens de jaarwisseling en is gefinancierd door de plaatselijke zelfstandige coöperatieve zuivelfabriek "De kleine winst"[9].

Monumenten[bewerken]

zie

Scholen[bewerken]

Peuterspeelzaal en Basisonderwijs

Voor voortgezet onderwijs is men aangewezen op scholen in de omgeving zoals in Staphorst, Meppel, IJsselmuiden, Kampen, Nieuwleusen, Zwartsluis en Zwolle.

Geboren[bewerken]