Melkbus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Melkbus
Melkbus met teems

Een melkbus was tot in de zeventiger jaren van de twintigste eeuw een alledaags voorwerp op de boerderij. De ijzeren bussen van 20, 30 of 40 liter dienden om de verse melk in te bewaren en te vervoeren, waarbij de meest voorkomende maat 40 liter was. Een melkbus heeft altijd afgeronde naden conform wettelijk voorschrift.

Wanneer de koeien gemolken werden, werd de melk via een teems (zeef) in de melkbus gegoten en daarin bewaard. De melkbussen werden met een kar naar de kant van de weg gereden. Daar stonden de bussen totdat ze door de melkrijder werden opgehaald om naar de zuivelfabriek te worden vervoerd.

Tegenwoordig wordt de melk in een gekoelde opslagtank bewaard, ook wel melkkoeltank genaamd. Een RMO (Rijdende Melk Ontvangst) chauffeur haalt de melk met een vrachtwagen op.

Melkbussen zijn alleen nog maar als sierobject te zien, ze worden gebruikt bij het carbidschieten.

Monument[bewerken]

In de gemeente Staphorst is in 2001 een melkbusmonument opgericht. Dit melkbusmonument staat in het dorp Rouveen, waar ook de zuivelfabriek 'Rouveen Kaasspecialiteiten' staat. Deze zuivelfabriek is de laatste geweest, die nog melk verwerkte die met een melkbus werd getransporteerd van veehouderij naar zuivelfabriek. In de oudejaarsnacht van het jaar 1998 op het jaar 1999 werd door de vriendengroep 'Met Man en Macht' als oudjaarsstunt een hoge melkbus op het dak van de fabriek gezet. Daarmee werd de aandacht gevestigd op dit historische feit dat in 1999 de laatste melkbusrit zou worden gestaakt. Twee mensen uit die vriendengroep hebben zich er daarna namens de vriendengroep voor ingespannen om daadwerkelijk een melkbusmonument op te richten. Die actie is uiteindelijk voor 100% gesponsord door Rouveen Kaasspecialiteiten.