Station Coevorden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Coevorden   
Station Coevorden
Afkorting Co
Opening 1 juli 1905
Perrons 1
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Zwolle - Emmen
Gronau - Coevorden
Streekbus(sen) Qbuzz: 25 | 33 | 94
EBS: 129
Belbus(sen) Nutzfahrzeuge Nordhorn: T11
Vervoerders
- Treinvervoerder Arriva
- Busvervoerder Qbuzz, EBS & Nutzfahrzeuge Nordhorn
Reizigers 622 (2017)[1] per dag
Ligging
Plaats Coevorden
Coördinaten 52° 39′ 47″ NB, 6° 44′ 8″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Coevorden (Nederlands spoorwegstation)
Station Coevorden
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Station Coevorden in 1921

Station Coevorden is een spoorwegstation in de Drentse stad Coevorden. Het station ligt aan de voormalige spoorlijn Zwolle - Stadskanaal van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS), waarvan enkel het deel tussen Zwolle en Emmen nog in gebruik is. Het eerste deel van de spoorlijn, het baanvak Zwolle – Coevorden, werd op 1 juli 1905 geopend, het tweede deel opende op 1 november 1905.

Het huidige stationsgebouw van Coevorden heeft één voorganger gehad, zij was van het type NOLS eerste klas. Van dit type zijn er twee gebouwd, hiervan is alleen station Veendam nog over. Vanwege de erbarmelijke staat waarin het gebouw eind jaren zeventig verkeerde, werd het gesloopt en vervangen door een simpel, maar functioneel gebouw.

Het huidige gebouw kenmerkt zich door een massieve, houten dak. Het ontwerp heeft veel overeenkomsten met het dak van station Emmen (in 1965 opgeleverd) en van station Gorinchem. Het stationsgebouw bestaat eigenlijk uit twee losse gebouwen, met een gemeenschappelijk dak. Het rechtse gebouw gebruikt de kap als dak, terwijl het linker gebouw een 'eigen' dak heeft, met daar boven nog eens een overkapping. Tussen de gebouwtjes ligt een passage om het perron te bereiken.

De stationsfunctie ging in 2004 verloren, zoals bij meerdere kleine stations. De kiosk die in het linker gebouw zat, was al veel eerder gesloten. De loketfunctie is overgenomen door eetcafé en cafetaria Kuipers, dat zich vestigde in het station, maar inmiddels ook weer is gestopt. De loketfunctie bestaat niet meer en de ruimte wordt te huur aangeboden. Anno 2024 zit er een vesting van Domino's in het station.

Coevorden DSM[bewerken | brontekst bewerken]

Coevorden DSM was het station dat werd geëxploiteerd door de Dedemvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij. Het gebouw bestaat nog steeds, maar is niet meer als zodanig in gebruik.

Het station werd in 1897 geopend als eindpunt van de stoomtramlijn uit Zwolle via Dedemsvaart. In 1899 werd deze lijn verlengd naar het Amsterdamscheveld en bereikte in 1907 Ter Apel. Zowel personen als goederen werden vervoerd met de stoomtram.

In 1936 fuseert de DSM met de Eerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij (EDS) en wordt het beheer en de exploitatie van de stoomtramlijnen overgelaten aan de EDS. Ook de tramlijn Assen - Coevorden van de EDS wordt dan naar het DSM-station geleid. Op de lijnen is dan alleen nog goederenvervoer. Het tramnetwerk leeft weer op in de Tweede Wereldoorlog, maar na de bevrijding zakt het weer in. In 1947/1948, sluit ook de tramlijn door Coevorden en wordt ze opgebroken.

Coevorden EDS[bewerken | brontekst bewerken]

De Eerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij (EDS) exploiteerde van 1918 tot 1947 een stoomtramlijn van Coevorden naar Assen. Deze lijn had van 1922 tot 1936 een eigen station aan de Stationsstraat. Na de fusie van de EDS met de DSM werd de tramlijn verlegd naar het DSM-station en werd het eigen spooremplacement verwijderd. Het stationsgebouw is nog steeds aanwezig aan de Stationsstraat 34-36.

Bentheimer Eisenbahn[bewerken | brontekst bewerken]

De Bentheimer Eisenbahn verzorgde van 1910 tot 1939 ook het reizigersvervoer tussen Coevorden en het Duitse Neuenhaus. Nadien wordt de spoorlijn tot heden toe uitsluitend gebruikt voor het goederenverkeer, met een korte onderbreking tussen 1945 en 1950. Het rangeerterrein van Coevorden is in gebruik door de Bentheimer Eisenbahn AG. Deze exploiteert de goederenlijn naar Bad Bentheim. Er wordt op bestuurlijk niveau gediscussieerd over reactivering van het reizigersvervoer tussen Coevorden en Neuenhaus vanaf 2025.[2]

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

In de dienstregeling van 2024, ingegaan op 10 december 2023, stoppen op dit station de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3800 RE 20 Sneltrein (Arriva) ZwolleMariënbergCoevordenEmmen Onderdeel van Blauwnet. 1x per uur.
13800 RE 20 Sneltrein (Arriva) ZwolleCoevordenEmmen Onderdeel van Blauwnet. Rijdt alleen tijdens de spits.
8000 RS 20 Stoptrein (Arriva) ZwolleMariënbergCoevordenEmmen Onderdeel van Blauwnet. 1x per uur.

Daarnaast halteren op het gelijknamige busstation de volgende buslijnen:

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Coevorden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.