Bad Bentheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bad Bentheim
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Bad Bentheim
Bad Bentheim
Bad Bentheim
Situering
Deelstaat Nedersaksen
Landkreis Grafschaft Bentheim
Coördinaten 52° 18′ NB, 07° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 100,16 km²
Inwoners (31-12-2014[1]) 15.104 (151 /km²)
Hoogte 49 m
Burgemeester Dr. Volker Pannen (SPD)
Overig
Postcode 48455
Netnummers 05922; 05924 für Gildehaus
Kenteken NOH
Gemeentenummer 03 4 56 001
Website www.stadt-badbentheim.de
Locatie van Bad Bentheim in Grafschaft Bentheim
Bad Bentheim in NOH.svg
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Bad Bentheim (Nederlands, verouderd: Bentem, Benthem) is een Duitse stad in de landkreis Grafschaft Bentheim in de deelstaat Nedersaksen en telt 15.104 inwoners.[1] Het ligt vlak bij de grens met Nederland, ter hoogte van Oldenzaal. Bad Bentheim is bekend door het Kasteel Bentheim (Burg Bentheim) en de steensoort Bentheimer zandsteen.

Geografie[bewerken]

De gemeentegrens is 49 km lang, waarbij de maximale afstand noord-zuid 14 km en de maximale afstand oost-west 12 km bedragen. Aan Bad Bentheim grenzen Schüttorf, Nordhorn, Ochtrup, Gronau en de Nederlandse regio Twente.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Naast de hoofdplaats Bad Bentheim omvat de gemeente Achterberg, Bardel, Gildehaus, Hagelshoek, Holt und Haar, Sieringhoek, Waldseite, Westenberg. De huidige gemeente is op 1 maart 1974 ontstaan uit Bentheim, Gildehaus, Bardel en Sieringhoek. In 1979 werd het woordje Bad aan de naam toegevoegd vanwege de functie als kuuroord.

Geschiedenis[bewerken]

Bad Bentheim is de voormalige hoofdstad van het Graafschap Bentheim en kent een lange geschiedenis. In 1945 bepaalde het Britse bestuur dat de hoofdstad voortaan niet Bentheim, maar het meer geïndustrialiseerde en centraler gelegen Nordhorn moest worden.

Bad Bentheim met het kasteel.

Belangrijkste kenmerk van de stad is het Kasteel Bentheim, dat in 1116 voor het eerst genoemd wordt. De Graven van Bentheim lieten het bouwen.

In 1650 ondernam de beroemde kunstschilder Jacob van Ruisdael met zijn vriend Nicolaes Berchem een reis naar Bentheim. Van zijn hand zijn 15 schilderijen met Kasteel Bentheim. Ook Berchem maakte een aantal. In 2005 verwierf het Mauritshuis in Den Haag een van Van Ruisdaels gezichten op Bentheim.

Rond 1711 werden geneeskrachtige zwavelbronnen ontdekt, waardoor de plaats nu een erkend heilbad is. Dit is te herkennen aan het woord "Bad" in de naam. In 1865 verkreeg de stad stadsrechten.

Met Bentheimer Gold bedoelde men de Bentheimer zandsteen. De handel hierin (van de 15e tot en met de 18e eeuw) vond vooral plaats naar het Münsterland, Oost-Friesland en over de Vecht naar Nederland. De sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York is gemaakt van Bentheimer zandsteen; ook het Koninklijk Paleis op de Dam is in deze steen gebouwd. Nabij Bentheim bevindt zich een groeve die Franzosenschlucht genoemd wordt, waaruit deze steen gewonnen werd.

Spoorwegknooppunt[bewerken]

Station Bad Bentheim is door de ligging aan de spoorlijn Almelo - Salzbergen een station waar internationale treinen stoppen. Eens in de twee uur stopt hier een internationale Intercity van Amsterdam naar Berlin Ostbahnhof. Het station is zo ingericht dat locomotieven van de NS en de DB die niet op de elektrische spanning van het andere land zijn ingericht kunnen worden gewisseld.

Vanuit Bad Bentheim vertrekken treinen van de door de Westfalenbahn geëxploiteerde Wiehengebirgs-Bahn naar Bielefeld.

Ook is Bentheim een belangrijke stopplaats voor de vele goederentreinen die hier passeren. De Bentheimer Eisenbahn exploiteert de goederenspoorlijn naar Coevorden.

Bezienswaardigheden en musea[bewerken]

De kruittoren van Kasteel Bentheim
De evangelisch-gereformeerde kerk uit 1696
Martin-Luther-kerk
 • Kasteel Bentheim met het kasteelmuseum
 • Openluchttheater
 • De Oostmolen in Gildehaus; in 1749/1750 opgetrokken uit Bentheimer zandsteen
 • Huis Westerhof; woonhuis uit 1656, gerenoveerd rond 1990, nu een atelierruimte voor artistieke ambachtslieden
 • Rooms-katholieke kerk (gewijd aan Johannes de Doper) uit 1670
 • Evangelisch-gereformeerde kerk uit 1696
 • Evangelisch-oud gereformeerde kerk uit 1896
 • Martin-Luther-kerk uit 1912
 • Zandsteenmuseum
 • Geologisch Openluchtmuseum
 • Braziliëmuseum
 • Otto Pankok-museum

Sport en recreatie[bewerken]

Bad Bentheim is gelegen aan de Europese wandelroute E11. Ter plaatse is de route ook bekend als Handelsweg en Töddenweg. ter plaatse komt de route vanuit het westen vanuit Oldenzaal via Gildehaus en vervolgt oostwaarts via Suddendorf naar Salzbergen.

Bekende inwoners[bewerken]

Partnerstad[bewerken]

Externe link[bewerken]