Duits kenteken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
In Duitsland wordt veel gebruikgemaakt van de mogelijkheid om zelf een kenteken te kiezen. Deze auto's zijn van Nederlanders die in Duitsland wonen (in de Grafschaft Bentheim) in de deelstaat Nedersaksen
Indeling van de Duitse kentekenregio's

Een Duits kenteken is een kenteken van een voertuig uit Duitsland. Het bestaat uit cijfers en letters. Het kenteken begint met een lettercode die het registratiedistrict aangeeft waar het voertuig geregistreerd staat. Deze districten vallen meestal samen met de Landkreise of met een kreisfreie Stadt. De districtscode is minimaal 1 letter en maximaal 3 letters lang.

Veelal bestaat de mogelijkheid de daaropvolgende letter- en cijfercombinatie zelf te kiezen, voor zover deze nog niet uitgegeven is en ook niet voor motoren gereserveerd is. Deze combinatie kan dan voor een maand worden gereserveerd. Het toekennen van deze combinatie is altijd onder voorbehoud van goedkeuring door de bevoegde instantie.

Na de districtcode komen een of twee letters en twee tot vier cijfers. Het totaal aantal tekens is minimaal vier. In sommige kleinere districten is het aantal cijfers beperkt tot drie.

Een overzicht van de Duitse kentekens is te vinden in de Lijst van Duitse kentekens.

Sinds juli 2012 is het binnen de deelstaat Noordrijn-Westfalen mogelijk het kenteken, inclusief de districtcode, bij verhuizing naar een andere registratiedistrict te houden. Sinds 1 januari 2015 kan dat in heel Duitsland.

Afbeeldingen van grappige kentekenplaten[bewerken]

Politiek geïnspireerde lettercombinaties zoals NS (Nazionalsozialismus), STA-SI (stasi), HEI-L (heil Hitler), SS (Schutzstaffel), SA (Sturmabteilung), KZ (Konzentrationslager) en IZ-AN (nazi achterstevoren) worden door de autoriteiten geweerd maar soms slippen ze door de controle. Zo reed een jonge Duitser, Friedrich Wolters, in de jaren 50 in een auto met het kenteken AH 88. Hij begreep pas jaren later dat zijn vader, een naaste medewerker van Albert Speer, hem met een gecodeerd "Adolf Hitler Heil Hitler" (de H is de achtste letter van het alfabet) liet rondrijden. De combinatie HH, en bij uitbreiding HH-HH, worden geaccepteerd, hoewel deze ook gelezen kan worden als een afkorting van Heil Hitler. Sommige districten weigeren een combinatie als die overeenkomt met iemands initialen, hoewel bij verkoop de nieuwe eigenaar van de auto het kenteken kosteloos mag veranderen. De meeste persoonlijke kentekens betreffen daarentegen onschuldige woordgrapjes.

De meeste bedrijven in Duitsland vragen ook een combinatie van letters aan. Zo rijden desgewenst alle auto's van één bedrijf met dezelfde combinatie rond. Alleen de cijfers achteraan verschillen. RÜD - MO 100 is bijvoorbeeld een (lease)auto van het bedrijf Motorola, met het hoofdkantoor in de buurt van Rüdesheim am Rhein.

In verstedelijkte gebieden ziet men de letters van de kentekens vaak ook op wegwijzers, dit om de aanduiding van wijken of uitritten te verkorten en daardoor ook de leestijd. Zo ziet men in de regio Hamburg wegwijzers naar HH-Bahrenfeld, waarbij bekend wordt verondersteld dat HH de code is voor Hamburg.

Rode kentekenplaten[bewerken]

Kentekenplaten met rode cijfers en letters zijn handelaarsplaten als ze beginnen met de cijfers 05 of 06, en platen voor young-timers als ze beginnen met het cijfer 07. Deze laatste categorie kentekens mag echter niet voor dagelijks gebruik benut worden.

Handelaarskenteken (Leer)
youngtimer kenteken (Ammerland)

Groene kentekenplaten[bewerken]

Kentekenplaten met groene cijfers en letters, zijn platen voor voertuigen die vrijgesteld zijn van de belasting.

Vrijgesteld van belasting (Siegen-Wittgenstein)

Kentekenplaten met beperkte geldigheid[bewerken]

In Duitsland kun je kentekenplaten krijgen met beperkte geldigheid. Dit zijn platen waarmee je alleen in een bepaalde periode mag rijden. Deze platen komen veelal voor op motoren en campers. Dan zijn deze voertuigen alleen verzekerd tijdens de aangegeven periode.

Geldig van april t/m oktober (Friesland)

Tijdelijke kentekenplaten[bewerken]

Tijdelijke kentekenplaten hebben een geel of rood vlak aan de rechterzijde, met de datum tot wanneer ze geldig zijn. Geel is bedoeld om, als je in een andere Kreis je voertuig koopt, naar je eigen Kreis te rijden. Rood is voor de export naar het buitenland. In de gekleurde balk is de einddatum te zien tot wanneer de nummerplaat geldig is.

Tijdelijk kenteken (Emsland)
Exportkenteken (Darmstadt)

"H"-Kennzeichen[bewerken]

Deze nummerplaten zijn gewone nummerplaten eindigend op een "H". Een zogenoemd "H"-Kennzeichen is bedoeld voor oldtimers (H=Historisch). Dit kan worden aangevraagd als de auto 30 jaar of ouder is. Het voertuig wordt dan gekeurd op diverse punten zoals technische staat, milieubelasting en originaliteit. Wanneer de auto wordt goedgekeurd volgt toekenning van het "H"-Kennzeichen. Het bestaande kenteken wordt dan uitgebreid met de letter H.
H-kentekens hebben voor de bezitter als voordeel dat een gunstig belastingtarief voor het voertuig geldt. Ook zijn H-kentekens uitgezonderd van de beperkingen van milieuzones.

Bundeswehr[bewerken]

Kentekenplaten van de Bundeswehr beginnen met de letter Y en zijn voorzien van de Duitse vlag.

Bundeswehr

Bijzondere kentekenplaten[bewerken]

In Duitsland zijn diverse overheidsinstanties die hun eigen kentekenplaten hebben. Zo beginnen de kentekenplaten van de Bundespolizei met BP, de Technisches Hilfswerk met THW.

Bundespolizei
Technisches Hilfswerk

Deelstaat kenteken[bewerken]

Diverse deelstaten in Duitsland hebben voor overheidsvoertuigen een eigen kentekenplaat.

Noordrijn-Westfalen

Wisselkenteken[bewerken]

Sinds 1 juli 2012 is het mogelijk om 2 auto's te hebben met slechts één kenteken. Voorwaarde is wel dat de beide auto's in dezelfde categorie vallen. Beide voertuigen mogen niet gelijktijdig gebruikt worden.

Wissel kenteken uit Berlijn

Externe link[bewerken]