Luxemburgs kenteken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luxembourg licenseplate EU.JPG

Het Luxemburgs kenteken bestaat uit één of twee letters en vier cijfers of uit vier of vijf cijfers zonder letters. In Luxemburg wordt de combinatie willekeurig gekozen en bestaan er geen regionale codes. Men kan de herkomst van een wagen dus niet aflezen van het kenteken. De zwarte letters staan op een gele reflecterende achtergrond. Aan de linkerkant van het kenteken staat het EU-logo met daaronder de landcode L.

De SNCT (Société Nationale de Contrôle Technique) die instaat voor de technische controle van voertuigen is ook verantwoordelijk voor de uitgave van kentekens in Luxemburg.

Bijzondere kentekenplaten[bewerken]

CD kenteken
Oudere Luxemburgse kentekenplaat

Oude kentekenplaten bestaan uit twee letters en drie cijfers in de gewone kleuren (zwart en geel), deze oude kentekenplaten worden samen met het voertuig uit het verkeer genomen bij einde gebruik. Op deze kentekenplaten staat een grote EU-vlag. Kentekens van nog oudere voertuigen bestaan uit witte cijfers op een zwarte achtergrond.

Kentekenplaten die beginnen met de letters CB zijn voorbehouden voor het Groothertoglijk Hof. CB staat voor "Château de Berg" en wordt gevolgd door vier cijfers, andere kentekenplaten die zijn voorbehouden voor de Groothertoglijke familie bestaan alleen uit twee cijfers met aan de linkerkant het Groothertoglijk wapenschild. Verder zijn er voor speciale gelegenheden tweekleurige kentekenplaten (bovenaan blauw en onderaan oranje) voorzien, Blauw en oranje zijn de huiskleuren van de Groothertoglijke familie. Deze kentekenplaten bestaan uit één of twee cijfers.

Kentekens van militaire voertuigen en dienstvoertuigen van hogere officieren bestaan uit witte letters en cijfers op een zwarte achtergrond. Aan de linkerkant van het kenteken staat het embleem van het Luxemburgs leger afgebeeld.