Frans kenteken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tot 15 april 2009

Een Frans kenteken wordt afgegeven door de prefectuur van het departement waarin de houder woont.

De kentekennummers worden net als in Nederland op volgorde toegekend. De huidige kentekenplaat heeft net als de vorige een witte achtergrond met zwarte letters. Zoals gewoonlijk in Europese landen zit er tegenwoordig aan de linkerkant een blauw stukje waarop de landcode te zien is met daarboven het logo van de Europese Unie.

Het Franse kenteken wordt tegenwoordig voor de gehele levensduur van het voertuig toegekend. Vanaf de eerste keer dat de auto in gebruik wordt genomen tot aan zijn vernietiging. De eigenaar kan, waar hij ook woont, zijn voertuig overal in Frankrijk bij een erkende professional in de autobranche laten registreren. Bij het voldoen van de aanschafbelasting zal een voorlopig kentekenbewijs worden afgegeven met het definitieve kenteken erop vermeld. Dit voorlopige kentekenbewijs is één maand geldig en maakt het mogelijk het voertuig meteen te gebruiken. De eigenaar zal vervolgens binnen een week de definitieve carte grise per post ontvangen.

In geval van verhuizing naar een ander departement of bij de aankoop van een tweedehands voertuig dat reeds in het systeem geregistreerd is, heeft de eigenaar, anders dan vroeger het geval was, niet meer de plicht een nieuw kenteken aan te vragen.

Oude notatie[bewerken]

Een oude Franse kentekenplaat uit departement Hérault (34) in oude notatie.

Vanouds bestaat een kenteken uit een volgnummer van maximaal vier cijfers, een, twee of drie letters en de (meestal 2-cijferige) code van het departement waarin het kenteken is afgegeven. De departementcodes zijn te vinden op Departementen van Frankrijk.

Nieuwe notatie[bewerken]

Voorbeeld van nieuwe notatie

Sinds 15 april 2009 bestaat het kenteken uit twee letters, drie cijfers, twee letters. Rechts op de kentekenplaat zit een blauwe strip met de code van het departement en daarboven het logo van de regio waarin het departement gelegen is.

Afwijkende kentekenplaten[bewerken]

Rode kentekenplaten met witte letters en cijfers, zijn tijdelijke kentekenplaten. De zg. "Transit Temporaire". Dit zijn auto's die in Frankrijk geregistreerd staan, maar vrijgesteld zijn van belasting omdat deze auto's voor de export bestemd zijn.