Ambacht (handwerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Metselaar op ets van Jan Luyken

Een ambacht is handwerk dat wordt aangeleerd om een beroep mee uit te oefenen. Het ambacht heeft met de industrie gemeen, dat beide zich richten op de productie en verwerking van materiële goederen of waren. Ook in het ambacht kan een zekere graad van mechanisering en automatisering tegenwoordig niet ontbreken. De industrie onderscheidt zich echter door de combinatie van het fabrieksmatige en grootschaligheid.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De ambachten kunnen worden onderverdeeld:

In de tijd van de gilden werd een ambacht in de praktijk geleerd. De "leerling" die de basisvaardigheden beheerste, werd "gezel" genoemd; na het afleggen van de meesterproef werd de ambachtsman "meester". De keurmeester kon beslissen wie er meester werd. Onder andere in Maastricht werden de gilden aangeduid als ambachten.[1]

In de 19e eeuw werden in Nederland de eerste ambachtsscholen gesticht. Dit type onderwijs is inmiddels onderdeel van het vmbo.

Ambachtseconomie in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De ambachtseconomie is een belangrijke sector in de Nederlandse economie. In de sector werken ruim 800.000 vakmensen in 420.000 ambachtelijke ondernemingen.[2] 84% daarvan betreft een bedrijf met 1 werkzaam persoon. De totale omzet van de Nederlandse ambachtseconomie omvat in 2013 € 165 miljard.

Ambachtsbranches[bewerken | brontekst bewerken]

Bioscoopjournaal uit december 1950. Het maken van een hul, de kanten hoofddoek van de Westfriese vrouwen.
Slagers aan het werk
Werkplaats van vioolbouwer
Kapper aan het werk
Demonstratie van een smid
Schoenreparatie
Houtbewerking

Samenwerking van ambachtslieden in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Voorheen waren er een aantal organisaties die zich inzetten voor samenwerkingsmogelijkheden voor ambachtslieden in Nederland, zoals het Hoofdbedrijfschap Ambachten en het Centrum voor Ambachtseconomie.[3].

Sinds 2016 zet AmbachtNederland zich in voor een sterkere ambachtseconomie en de continuïteit van ambachtelijk branches en bedrijven. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de instroom van ambachtelijk ondernemers te bevorderen via de Ambachtsacademie. Een opleidingsstructuur volgens het leerling-gezel-meester systeem. In 2023 is AmbachtNederland als coöperatie van ambachtelijk ondernemers, Gemaakt in Nederland gestart. Een online platform waar ambachtelijk ondernemers gezamenlijk hun bedrijf en ambacht zichtbaar maken. En samen werken aan meer waardering voor ambachtelijk vakmanschap en meer vakbekwame instroom in ambachtelijke branches.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Crafts van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.