Slager (beroep)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Twee slagers aan het werk

Een slager of beenhouwer (Belgisch-Nederlands) is een persoon die beroepsmatig vlees voorbereidt voor de verkoop en/of verkoopt.

Vroeger slachtten slagers de dieren zelf, maar tegenwoordig gebeurt dit vaak in slachterijen. Bovendien wordt het versnijden en uitbenen hoe langer hoe meer door gespecialiseerde bedrijven gedaan, die op hun beurt de slagers en supermarkten bevoorraden met vacuümverpakt vlees in de gewenste hoeveelheden en kwaliteit.

Vele slagers verkopen hun goederen in privéondernemingen (slagerijen), maar tegenwoordig wordt ook veel vlees verkocht door supermarkten.

De slager en zijn knecht (16e eeuw)

Het slagersberoep is een van de oudere ambachten. De laatste jaren heeft het beroep een flinke verandering ondergaan. Zo zijn veel slagerijen naast vlees ook andere producten gaan verkopen, met name kant-en-klaarproducten. Ook zijn er biologische slagers die zich onderscheiden met biologisch vlees en vleeswaren met het Beter Leven keurmerk.

Tot in de twintigste eeuw kwam het ambacht van slager ofwel slachter, zoals het ook werd genoemd, vaak voor in combinatie met rietdekker ofwel strodekker. In de winter slachtte men het vee voor de boeren in de omgeving, en in de zomer ging men bij diezelfde boeren het dak op om het riet te vervangen. Zo had men in alle seizoenen werk.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek slager op in het WikiWoordenboek.