Wild

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie Wild (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Wild.

Wild of jachtwild is een verzamelbegrip voor dieren, veelal zoogdieren en vogels, waarop gejaagd wordt. Ook het vlees dat afkomstig is van deze wilde, niet-gecultiveerde dieren, noemt men wild. Het is iets anders dan wilde dieren, dieren die niet gecultiveerd worden maar 'in het wild' leven.

Jacht en wildbeheer[bewerken]

Bij 'wild' gaat het vaak om vlees van dieren, die door jagers of stropers zijn gejaagd zoals konijnen, herten of everzwijnen. Wild wordt door jagers, jachtsympathisanten en fijnproevers beschouwd als natuurlijk scharrelvlees. Het vlees kan worden gekocht bij de poelier, die zich specialiseert in de verkoop van wild en gevogelte. Tegen het eten van wild en de jacht in het algemeen bestaat ook weerstand, onder meer bij sommige dierenrechtenorganisaties.

Welke diersoorten als bejaagbaar wild gerangschikt zijn, hangt af van de plaatselijk van kracht zijnde wetgeving. Zo legt in het Vlaamse Gewest het jachtdecreet vast, om welke soorten het gaat, en deelt het wild in volgende categorieën in:

De Nederlandse Flora- en faunawet definieert wild als in vrijheid levende haas, konijn, wilde eend, houtduif, fazant en patrijs. Deze laatste soort staat wegens lage dichtheden op de Rode Lijst.

Daarnaast bestaat de term pluimwild, die op alle wild gevogelte slaat, hierboven verdeeld over klein -, water- en overig wild.

Om het wilde dieren binnen een bepaald gebied te houden maakt men soms gebruik van wildroosters. De aantallen van de wilde dieren worden vaak door de mens gereguleerd door bijvoeren en afschot.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]