Verwilderde kat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Verwilderde kat
Verwilderde kat in de Amerikaanse staat Virginia
Verwilderde kat in de Amerikaanse staat Virginia
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Felidae (Katachtigen)
Geslacht: Felis (Katten)
Soort: Felis silvestris
Soort
Felis silvestris catus
Linnaeus, 1758
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Groep verwilderde katten onder een Britse spoorwagon

De verwilderde kat is een in het wild geboren en anderszins verwilderde vorm van de huiskat (Felis sylvestris catus).

De verwilderde kat dient niet verward te worden met een andere ondersoort van de kat, de wilde kat (Felis silvestris silvestris). Deze hebben overigens wel met elkaar gemeen dat ze door mensen niet zijn te benaderen, dit in tegenstelling tot de zwerfkat en de huiskat.

Definities[bewerken]

  • We spreken van een verwilderde kat als de kat zich zonder de mens, zelfstandig kan redden gedurende meerdere generaties. Een verwilderde kat is in ieder geval in het wild geboren.
  • Een zwerfkat is een kat die ooit een baasje en/of menselijke behuizing gehad heeft, maar nu grotendeels zelfstandig - los van directe menselijke hulp - zijn maaltje bij elkaar scharrelt.
  • Een huiskat heeft een baas, vaak een naam, een huis en krijgt hier vrijwel al zijn voedsel. Deze kat kan nog wel jagen en ook iets vangen.
  • De Europese wilde kat is een andere ondersoort van de kat en is nooit gedomesticeerd geweest.

Voedsel[bewerken]

Katten zijn roofdieren die voornamelijk muizen en kleine vogels eten, en daarnaast vis, insecten en kikkers. Het zijn voedselconcurrenten van roofvogels, meeuwen, kraaien, reigers en marters.

Verspreiding[bewerken]

Verwilderde katten leven van oorsprong in de buurt van menselijke nederzettingen zoals steden omdat hier hun voorouder, de huiskat, vandaan komt. Er leven echter inmiddels ook veel verwilderde katten in niet stedelijke gebieden. Er zijn zelfs meldingen van verwilderde katten op het onbewoonde eiland Nieuw-Amsterdam, midden in de Indische Oceaan, waar ze zijn achtergelaten door een Franse expeditie uit 1871[bron?].

Voortplanting[bewerken]

Katten kunnen snel en veel jongen krijgen. Zo kunnen populaties snel groeien, soms zelf uitgroeien tot een plaag. In principe jagen ze solitair en hebben ze een territorium.

Bedreigingen[bewerken]

Op de verwilderde kat mag gejaagd worden, hoewel niet door iedereen en niet met alle middelen. Honden en auto's vormen een andere bedreiging. Door vogel- en natuurliefhebbers wordt de verwilderde kat wel gezien als een bedreiging van de (jonge)(zang)vogels. In de wilde natuur vormt de vos een geduchte bedreiging.

Problematiek rond verwilderde katten[bewerken]

De hoeveelheid verwilderde katten neemt in Nederland en België toe. In steeds meer steden vormen zij grote groepen van soms wel 25 dieren of meer. Organisaties van vrijwilligers proberen op een diervriendelijke manier de groei in te dammen. Gemeentelijke instanties onderkennen het probleem. Verwilderde katten kunnen niet in een dierenasiel opgenomen worden, omdat ze niet bij mensen herplaatst kunnen worden.

Veel ernstiger is de situatie in Australië, waar miljoenen verwilderde katten zijn. Veel inheemse vogels en buideldieren zijn slecht opgewassen tegen een zo efficiënt roofdier als de kat en worden in hun voortbestaan bedreigd. Diverse Australische politici roepen dan ook op tot een massale uitroeiingsactie (vergassen) onder de verwilderde katten, tot grote verontwaardiging van de liefhebbers van katten.

Externe links[bewerken]