Wilde kat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wilde kat
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2015)
Afrikaanse wilde kat (Felis silvestris lybica)
Afrikaanse wilde kat (Felis silvestris lybica)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Felidae (Katachtigen)
Geslacht: Felis
Soort
Felis silvestris
Schreber, 1777
Leefgebied
Leefgebied
Afbeeldingen Wilde kat op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Wilde kat op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De wilde kat (Felis silvestris) is een roofdier uit de familie der katachtigen (Felidae). De Afrikaanse wilde kat is de wilde voorouder van de huiskat. De Europese wilde kat komt voor in het grootste gedeelte van Europa. In Afrika en Zuidwest- & Centraal-Azië komt een andere ondersoort voor.

Kleur en leefgebied[bewerken]

De wilde kat heeft een lichtgele tot donkergrijze vacht met een vaag strepenpatroon en een geringde staart. Ze komen voor in loofbossen, bosranden, halfwoestijnen en op steppen en savannen.

In de periode 1999-2014 zijn er in Nederland tenminste vijf waarnemingen gedaan van wilde katten. Het zou voor het eerst zijn geweest sinds eeuwen dat het dier daar in het wild is waargenomen.

In juni 2015 werd op de Strabrechtse Heide bij Heeze door een camera van Staatsbosbeheer een wilde kat vastgelegd.

Ondersoorten[bewerken]

De wilde kat kent meerdere ondersoorten. De onomstreden vier vormen staan hieronder vermeld. Aangetekend moet worden dat er deskundigen zijn die meer ondersoorten onderscheiden, die elk verwant zijn aan een van onderstaande vier hoofdgroepen. Voor meer informatie over deze ondersoorten, zie de artikelen over de betreffende ondersoort:

  • Europese wilde kat (Felis silvestris silvestris) en zijn verwante ondersoorten; komt voor in Europa, de Kaukasus, Klein-Azië en de grote eilanden in de Middellandse Zee. De Europese wilde katten hebben een dikkere vacht en een dikkere, rondere staart dan de overige wilde katten.
  • Aziatische wilde kat, ofwel steppenkat (Felis silvestris ornata) en zijn verwante ondersoorten; komt voor in Centraal-Azië, van de Kaukasus tot Noord-India en West-China. Deze dieren hebben een meer gevlekte vacht.
  • Afrikaanse wilde kat, ofwel Nubische kat (Felis silvestris libyca) en zijn verwante ondersoorten; komt voor in bijna geheel Afrika en delen van het Arabisch Schiereiland. Uit deze groep komen de voorouders van de huiskat. De Afrikaanse wilde katten werden vereerd door de oude Egyptenaren. Deze dieren hebben een dunne staart, en lijken qua uiterlijk het meest op een cyperse kat.
  • De huiskat (Felis catus); komt wereldwijd voor.

Jagen[bewerken]

De wilde kat is een solitaire soort die in de schemering of 's nachts op jacht gaat. Hij jaagt voornamelijk op knaagdieren, haasachtigen en vogels. Soms grijpt hij ook andere kleine en middelgrote zoogdieren, kikkers, reptielen, vissen en insecten. Ook plantaardig voedsel staat op zijn dieet. De wilde kat eet echter zelden aas.

Kittens[bewerken]

In de paartijd, die in het voorjaar plaatsvindt, vergroot de kater zijn gebruikelijke territorium en markeert dit frequenter dan normaal met urine. De poezen zijn ongeveer zes dagen lang krols en zijn dan bereid tot paring. Na een draagtijd van 60 tot 70 dagen worden tussen de een en vijf jongen geboren op een beschutte plek, bijvoorbeeld een boomholte of een spleet tussen de rotsen.

Bedreiging[bewerken]

Hybridisatie met verwilderde katten vormt in vele gebieden de grootste bedreiging voor het voortbestaan van de ondersoorten. Deze bastaardering lijkt in Europa voornamelijk voor te komen in gebieden waar de populaties versnipperd zijn geraakt. In herstelde populaties komen bastaarden minder voor. In bepaalde gebieden in bijvoorbeeld Israël zijn echter zoveel kruisingen voorgekomen, dat er geen raszuivere dieren meer voorkomen. Door deze hybriden is het voor jagers die de opdracht hebben verwilderde huiskatten te doden moeilijk om het verschil tussen een wilde en een verwilderde kat te zien.

Externe links[bewerken]