Rode lynx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rode lynx
IUCN-status: Niet bedreigd[1]
Bobcat photo.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Felidae (Katachtigen)
Geslacht: Lynx (Lynxen)
Soort
Lynx rufus
(Schreber, 1777)
Verspreidingsgebied van de rode lynx
Verspreidingsgebied van de rode lynx
Rode lynx op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De rode lynx (Lynx rufus) is een katachtige uit het geslacht der lynxen (Lynx). Hij komt het meest voor in Noord-Amerika.

Beschrijving[bewerken]

De rode lynx heeft een gelige tot roodachtige bruine vacht, met een witte onderzijde. 's Winters is de vacht grijzer gekleurd. Donkere vlekken lopen over het lichaam, met dunne strepen in het gezicht, en dikkere strepen op het bovenbeen en op de staart.

De rode lynx dankt zijn Engelse naam "bobcat" aan het korte staartje (bob betekent onder andere gecoupeerde staart, alhoewel de staart niet gecoupeerd is, maar van nature kort). De staart is slechts 20 tot 30 centimeter lang. Op de oren zitten kleine pluimpjes, die kleiner zijn dan bij de meeste andere lynxen.

De rode lynx is een meter hoog en 71 tot 125 centimeter lang. Hij weegt 6,4 tot 13 (soms tot 16) kilogram. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes.

Gedrag[bewerken]

De rode lynx is een solitaire soort. Hij bakent zijn woongebied af met urine, uitwerpselen, afscheiding van de anaalklieren en krabsporen op boomstammen. Overdag rust de rode lynx in een rotsspleet of dicht struikgewas. Soms houdt hij zich op in een boom.

In de schemering jaagt de rode lynx op zijn prooi. Meestal volgt hij dan dezelfde jachtpaden. Zijn belangrijkste prooidieren zijn haasachtigen als de Amerikaanse haas en het Floridakonijn, maar ook vogels en andere zoogdieren als muizen, eekhoorns, mollen en spitsmuizen, en zelfs huiskatten, Virginiaanse opossums, wasberen, vossen, boomstekelvarkens en stinkdieren worden gegrepen. Bij voedselschaarste eten ze aas en zullen ze zelfs proberen een witstaarthert te doden. De rode lynx jaagt vanuit een uitkijkpost of een schuilplaats op zijn prooi.

Hun voornaamste vijanden zijn grote hondachtigen zoals coyotes en wolven[bron?], maar mensen vormen ook hun vijanden.

Voortplanting[bewerken]

In februari en maart zijn de vrouwtjes krols. De paartijd valt daardoor in die maanden. Na een reeks van elkaar achtervolgen en bespringen vanuit een hinderlaag volgt de paring. Soms paart een vrouwtje met meerdere mannetjes.

Eind april, begin mei worden één tot zeven (gemiddeld 2 à 3) jongen geboren. In het zuiden van het verspreidingsgebied kan een lynx twee worpen per jaar krijgen, maar in de rest van het verspreidingsgebied is één de norm. De jongen worden geboren in een nest van droge planten als bladeren, in een grot, een schuilplaats tussen de rotsen of een holle boom. Ze hebben bij de geboorte een gevlekte vacht.

Na ongeveer een week openen de jongen hun ogen. De moeder zoogt ze dan nog 8 weken en daarna beginnen de jongen vast voedsel te eten. Vanaf dit moment laat de moeder het mannetje dichterbij komen. Hij brengt nu regelmatig voedsel en helpt ook bij de opvoeding van zijn jongen.Na 11 maanden zijn de jongen zelfstandig. Meestal paart een rode lynx pas voor het eerst in het tweede jaar.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De rode lynx komt in de gehele Verenigde Staten voor (met uitzondering van enkele gebieden in het midwesten), evenals in aangrenzende gebieden in zuidelijk Canada en in Mexico. Hij is waarschijnlijk het algemeenst in het westen van Noord-Amerika. Het verspreidingsgebied van de rode lynx overlapt in het noorden met dat van de Canadese lynx (Lynx canadensis). In Maine en Minnesota zijn kruisingen tussen deze twee katachtigen aangetroffen.

De rode lynx komt in alle habitats voor: struwelen, gemengde en naaldwouden, loofbossen, moerassen, woestijnen, landbouwgebied. Hij komt het meest voor in gebieden met een dichte ondergroei en een groot aantal prooidieren. Hij lijkt niet te kunnen overleven in uitgestrekte landbouwgebieden, en komt om die reden waarschijnlijk niet meer voor in het midwesten van de VS.

Jacht[bewerken]

In de Verenigde Staten is de rode lynx (bobcat) een gewilde prooi voor jagers, de jacht op deze dieren is er dan ook legaal. Hij is vooral gewild vanwege zijn vacht en ook vanwege de sport, aangezien de jacht op de rode lynx erg lastig is.

Omdat de rode lynx erg schuw is, gebruiken jagers vooral loktechnieken zoals het maken van geluiden van een stervend konijn.