Naar inhoud springen

Pers (kattenras)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pers
Moderne pers
Basisinformatie
Oorsprong Perzië
Fokstandaarden
CFA fokstandaard
FIFe fokstandaard
TICA fokstandaard
WCF fokstandaard
FFE fokstandaard
ACF fokstandaard
ACFA/CAA fokstandaard
CCA-AFC fokstandaard
GCCF fokstandaard
LOOF fokstandaard
Traditionele pers
Lijst van kattenrassen

De Pers, Perzische kat of Perzisch langhaar is een van de oudste kattenrassen. Het is een langharig ras, dat selectief wordt gefokt en gevoerd onder een kattenstamboek.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de pers oorspronkelijk uit Perzië. In de 17e eeuw werden de eerste Perzen naar Europa overgebracht. In de Europese landen werd het uiterlijk verder ontwikkeld en gekruist met langharige dieren die lokaal voorkwamen in vooral Engeland rond het einde van de negentiende eeuw.

Raskenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Een pers, geschikt voor kattententoonstellingen, heeft een heel dikke lange vacht, korte poten, een brede kop met de oren ver uit elkaar, grote ogen en een zeer korte brachycefale schedel. Dit leidt tot een verhoogd gezondheidsrisico voor het dier, met name voor de ademhaling, de soms misvormde of afwezige traanbuizen en de optredende ondervoorbeet. Perzische katten komen voor in een breed palet van kleuren en patronen en aftekeningen.

Moderne en traditionele pers[bewerken | brontekst bewerken]

De pers wordt naast deze moderne variant, met zeer korte brachycefale schedel, ook nog steeds selectief gefokt en gevoerd onder een stamboek met de traditionele uiterlijke kenmerken. Vaak worden deze twee varianten aangeduid met 'moderne pers' en 'traditionele pers'.

Een traditionele pers (links) met een zichtbare snuit in tegenstelling tot een moderne pers (rechts) met zijn voorhoofd, neus en kin verticaal uitgelijnd, zoals vereist door de rasstandaard van enkele stamboekverenigingen.

Verzorging[bewerken | brontekst bewerken]

Perzen hebben een intensieve dagelijkse verzorging nodig, omdat hun vacht te lang en dicht is om zichzelf te kunnen onderhouden. Om de vacht vrij van klitten en vervilting te houden zijn dagelijkse borstelbeurten nodig. Ook moeten de ogen van moderne perzen regelmatig gecontroleerd worden, omdat de traanbuis verstopt kan raken of onvoldoende aangelegd is vanwege de hierboven beschreven korte snuit.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Perzen zijn rustige introverte stabiele katten. Perzen kunnen goed worden gehouden als binnenkat.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Persian cats van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.