Pers (kattenras)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pers
Chinchilla Pers
Basisinformatie
Oorsprong Perzië
Fokstandaarden CFA, ACFA, CCA, ACF, FIFe
Lijst van kattenrassen

De Pers is een van de oudste kattenrassen.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals de naam al doet vermoeden komt de Pers oorspronkelijk uit Perzië. In de 17e eeuw werden de eerste Perzen naar Europa overgebracht. In de Europese landen werd het uiterlijk verder ontwikkeld en gekruist met langharige dieren die lokaal voorkwamen in vooral Engeland rond het einde van de negentiende eeuw.

Raskenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Een Pers, geschikt voor kattententoonstellingen, heeft een heel dikke lange vacht, korte poten, een brede kop met de oren ver uit elkaar, grote ogen en een zeer korte brachycephale schedel. Dit leidt tot een verhoogd gezondheidsrisico voor het dier, met name voor de ademhaling, de soms misvormde of afwezige traanbuizen en de optredende ondervoorbeet. Perzische katten komen voor in een breed palet van kleuren en patronen en aftekeningen.

Verzorging[bewerken | brontekst bewerken]

Perzen hebben een intensieve dagelijkse verzorging nodig, omdat hun vacht te lang en dicht is om zichzelf te kunnen onderhouden. Om de vacht vrij van klitten en vervilting te houden zijn dagelijkse borstelbeurten nodig. Ook moeten de ogen regelmatig gecontroleerd worden, omdat de traanbuis verstopt kan raken of onvoldoende aangelegd is vanwege de hierboven beschreven korte snuit.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Perzen zijn rustige introverte stabiele katten. Perzen kunnen goed worden gehouden als binnenkat.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In de James Bond-franchise is een van de handelsmerken van de schurk Ernst Stavro Blofeld een Perzische kat die op zijn schoot zit.

Zie de categorie Persian cats van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.