Kapper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een kapper aan het werk
De Frans-Spaanse kapper Salvador geeft in de kappersacademie te Rotterdam een demonstratie van de nieuwe haarmode 1962
Kap-poppen
Bioscoopjournaal uit 1962 over de zevende wereldkampioenschappen voor dames- en herenkappers in de RAI te Amsterdam

Een kapper of kapster (soms ook wel met een Frans woord coiffeur, vrouwelijk coiffeuse) is iemand die voor zijn of haar beroep haar knipt of stileert. Vroeger werden kappers barbier genoemd.

Een kapper werkt in een kapsalon of bezoekt mensen aan huis. Niet alleen wordt het haar geknipt, maar het kan ook worden geverfd, gebleekt, in model gekapt of geföhnd. Er zijn dames- en herenkappers.

Vroeger leerde men in Nederland het dames- en herenvak apart, tegenwoordig is het dames- en herenvak één opleiding. Eerst leert men voor kapper. In dit gedeelte van de opleiding leert de leerling permanenten, knippen en föhnen bij zowel vrouwen als mannen. Als dit diploma behaald is, kan de leerling verder met de opleiding allroundkapper. In dit gedeelte van de opleiding leert de leerling snijden, watergolven, omvormen, kleuren, vlechten en opsteken. Voor elk onderdeel wordt een theorie- en praktijkexamen afgenomen. Dit wordt beoordeeld door vakdocenten en onafhankelijke observatoren.

Nederlandse opleidingen[bewerken]

De opleiding kan worden gevolgd aan een regionaal opleidingencentrum of aan een particuliere school. Aan een regionaal opleidingencentrum duurt de opleiding kapper twee jaar en de vervolgopleiding allroundkapper één jaar. Dit geeft uiteindelijk een mbo-diploma niveau 3. De opleiding op het regionaal opleidingencentrum kan op twee manieren gevolgd worden. De eerste manier is de beroepsopleidende leerweg. De leerling gaat elke dag naar school en loopt op afgesproken tijden stage in een kapsalon. De andere manier is beroepsbegeleidende leerweg. Bij deze vorm gaat de leerling één dag per week naar school. De andere vier dagen werkt de leerling in een kapsalon die is erkend door het KOC. De kapsalon heeft als taak de leerling op te leiden, naast de praktijklessen op school. Op een particuliere opleiding duurt de volledige opleiding twee jaar. In deze twee jaar gaat de leerling vijf dagen per week naar school. Als de leerlingen in de praktijklessen bewijzen dat zij de stof beheersen, mogen zij in de kapsalon van de school werken op echte klanten.

Zie ook[bewerken]

  • Kapperspaal, het symbool dat in veel landen door kappers gebruikt wordt