Timmerman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie Timmerman (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Timmerman.
Een timmerman in Polen
Een timmervrouw in de Verenigde Staten
Timmerlieden aan het werk

Een timmerman of timmervrouw is een vakman die zich meestal beroepsmatig met houtbewerking bezighoudt.

In de bouw verricht diegene nieuwbouw en/of onderhoud aan houten vloeren, wanden, dakconstructies, kozijnen, deuren en ramen.

In de meubelmakerij noemt men diegene schrijnwerker (een verouderde term) en maakt diegene maatkasten en keukens. In informele Belgisch-Nederlandse omgangstaal wordt schrijnwerker dikwijls als synoniem gebruikt.

In de tijd dat handelsschepen (voornamelijk zeilschepen) en andere grote boten van hout werden gemaakt bouwde de scheepstimmerman voornamelijk de schepen en tijdens de reis van het schip herstelde diegene de opgelopen schade. Een zijtak zijn de mastenmakers. Heden ten dage zijn het de vaklieden scheepsbeschieter , die aan boord van schepen - waar gewoonlijk niets recht is en nauwelijks seriewerk voorkomt - hun vak uitoefenen. Zij houden het ambacht in ere. De Nederlandse jachtbouw is mede wereldberoemd door de kwaliteit van de Nederlandse scheepstimmerlieden.

Nederland[bewerken]

In Nederland is een timmerman iemand die vmbo b en daarna een opleiding houtbewerking heeft gevolgd.

Opleiding tot timmerman kan in Nederland bij een regionaal opleidingencentrum (ROC).

Vlaanderen[bewerken]

In Vlaanderen zijn er opleidingen in het domein bouw-hout, zowel in het BSO als in het TSO. Daarnaast leren veel timmerlui het beroep in een SYNTRA of via een training van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding.

Verwante beroepen[bewerken]

Gespecialiseerde beroepen in houtbewerking:

Andere beroepen in de bouw:

Zie ook[bewerken]