Timmerman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Timmerman (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Timmerman.
Een timmerman in Polen
Een timmerman in de VS
Timmerlieden aan het werk

Een timmerman of timmervrouw is een vakman/vakvrouw die aan houtbewerking doet.

In de bouw verricht hij nieuwbouw en/of onderhoud aan houten vloeren, wanden, dakconstructies, kozijnen, deuren en ramen.

In de meubelmakerij noemt men hem schrijnwerker (een verouderde term) en maakt hij maatkasten en keukens. In informele Belgisch-Nederlandse omgangstaal wordt schrijnwerker dikwijls als synoniem van timmerman gebruikt.

In de tijd dat handelsschepen (voornamelijk zeilschepen) en andere grote boten van hout werden gemaakt bouwde de scheepstimmerman voornamelijk de schepen en tijdens de reis van het schip herstelde hij de opgelopen schade. Een zijtak zijn de mastenmakers. Heden ten dage zijn het de vaklieden scheepsbeschieter , die aan boord van schepen - waar gewoonlijk niets recht is en nauwelijks seriewerk voorkomt - hun vak uitoefenen. Zij houden het ambacht in ere. De Nederlandse jachtbouw is mede wereldberoemd door de kwaliteit van de Nederlandse scheepstimmerlieden.

Nederland[bewerken]

In Nederland is een timmerman iemand die vmbo b en daarna een opleiding houtbewerking heeft gevolgd.

Opleiding tot timmerman kan in Nederland bij een regionaal opleidingencentrum (ROC).

Vlaanderen[bewerken]

In Vlaanderen zijn er opleidingen in het domein bouw-hout, zowel in het BSO als in het TSO. Daarnaast leren veel timmerlui het beroep in een SYNTRA of via een training van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding.

Verwante beroepen[bewerken]

Gespecialiseerde beroepen in houtbewerking:

Andere beroepen in de bouw:

Zie ook[bewerken]