Voeger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voegspijker
Voegwerk

Een voeger is een vakman die zich speciaal heeft toegelegd op afwerken van voegen in het metselwerk. Een speciale opleiding hiervoor is niet vereist. Een voeger is meestal een zogenaamde onderaannemer die het werk voor een bepaalde prijs per vierkante meter aanneemt van de (hoofd)aannemer.

Voegen doet men alleen bij zogenaamd schoon metselwerk. Dat zijn netjes gemetselde muren, waarvan de stenen in het zicht blijven (schoon blijven van stucwerk e.d.). Nadat de metselaar de muren van een gebouw "op hoogte" heeft, dat wil zeggen klaar is met metselen, inclusief het uitkrabben van de voegen, komt de voeger.

Deze begint bovenaan met het schoonborstelen van de muur met verdund zoutzuur en spoelt de stenen af met (veel) water. Hij werkt dus van boven naar beneden. Als de muur voldoende droog is (niet te droog) begint hij eerst de lintvoeg in te zetten met een lange voegspijker. meestal komt er iemand acher hem aan om de stootvoegen er in te zetten en alles af te werken. De voegen kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt:

  • platvol
  • geborsteld
  • gesneden
  • als schaduwvoeg

Het esthetisch effect van het voegwerk kan beïnvloed worden door bijmenging van kalk of kleurstof. Ook wordt wel met witte cement gewerkt voor (bijna) witte voegen.