Naar inhoud springen

Bouwsteiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bouwsteiger gebruikt voor de bouw van een opbouw
Bouwsteiger gebruikt voor renovatie met houten steigerplanken
Bouwsteiger gebruikt voor ondersteuning

Een bouwsteiger (in Vlaanderen ook wel stelling) is een tijdelijke constructie opgebouwd uit steigerpijpen en -planken om het mogelijk te maken te bouwen of onderhoud te plegen op plaatsen die vanaf de grond niet bereikbaar zijn. In de regel wordt een steiger voor een bouwwerk geplaatst, de steiger groeit mee naarmate het gebouw hoger wordt.

Zowel het bouwen van een steiger als het gebruik ervan is vakwerk. Bij verkeerd gebruik kan de steiger instorten, hetgeen onder andere is gebeurd bij het schoonmaken van een ketel bij de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg in Nederland.[1]

Systeemsteigers moeten voldoen aan de rekenkundige eisen zoals vastgelegd in de NEN 2770.[2] Tevens is de Richtlijn Steigers[3] van toepassing. Zie ook Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA).

Typen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende typen steigers: zoals een enkele, een dubbele, hefsteiger, daksteiger, trappentorens, gevel- en metselsteigers of een rolsteiger. Een enkele of dubbele steiger kan traditioneel, met steigerpijp en losse koppelingen, maar ook als systeemsteiger uitgevoerd worden waarbij vaste maten en elementen uitgangspunt zijn. Over het algemeen wordt een systeemsteiger als dubbele steiger uitgevoerd.

Schraagsteigers worden toegepast tot maximaal circa één meter hoogte.

Materialen[bewerken | brontekst bewerken]

De meest toegepaste materialen zijn stalen pijpen en bijbehorende spiekoppelingen en ook aluminium steigers, deze laatste worden vooral gebruikt bij kleinschalige projecten en geringere steigerbelastingen. Aluminium is door het lichte gewicht snel te monteren en demonteren. Op de steigerpijpen worden loopplanken van hout of metaal gelegd. Vroeger werden in plaats van steigerbuizen lange palen gebruikt, waarbij de verbindingen met touw werden vastgezet.

Overigens worden ook tegenwoordig nog andere, minder moderne materialen gebruikt, met name in niet-Westerse landen. Zo is in India en Oost-Azië het gebruik van bamboestokken zeer gebruikelijk aangezien deze naast stevig ook ruim voorhanden (dus goedkoop) zijn.

Door gebruik te maken van krimpfolie of andere afschermende stoffen zoals steigergaas zorgt men ervoor dat onder alle weersomstandigheden kan worden gewerkt. Bij het bekleden met folie of steigergaas dient terdege rekening te worden gehouden met de verhoogde windbelasting op de steiger. Tevens maakt een scherm het mogelijk de overlast voor de omgeving te beperken en voorkomt het dat afval op straat valt.

Steigerbouwer[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw van steigers wordt bij grotere projecten vaak uitgevoerd door een gespecialiseerde (onder)aannemer, een zogenaamde "steigerbouwer".

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Steigerongeval / Toedracht ongeval Amercentrale onderzocht. Trouw (29 juni 2006). Geraadpleegd op 16 april 2024.
  2. (en) Home. Harsco Environmental. Geraadpleegd op 16 april 2024.
  3. Home. www.richtlijnsteigers.nl. Geraadpleegd op 26 december 2023.
Zie de categorie Scaffolding van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.