Amercentrale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amercentrale
Amercentrale (Nederland (hoofdbetekenis))
Amercentrale
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie Geertruidenberg
Coördinaten 51° 43′ NB, 4° 51′ OL
Eigendom RWE
Website RWE Amercentrale
Amercentrale
Amercentrale
Gezicht op de centrale vanaf de vestingmuur van Geertruidenberg
Luchtfoto van de centrale uit 1990 (bron: Rijkswaterstaat)

De Amercentrale is een kolengestookte elektriciteitscentrale van RWE, waar biomassa wordt meegestookt, in de gemeente Geertruidenberg. De centrale is genoemd naar de Amer, aan welks beginpunt zij ligt. In 1952 leverden eenheden 1, 2 en 3 van de Amercentrale voor het eerst elektriciteit. De veel kleinere, aardgasgestookte Dongecentrale is nabij de Amercentrale gelegen. De centrale is meerdere malen doelwit geweest van Greenpeace-activisten die zich aan de koeltoren vastbonden als protest tegen kolengestookte energie.

Technische specificaties[bewerken]

De Amercentrale bestond uit twee eenheden, eenheid 8 (in bedrijf van 1980 tot 2015) en eenheid 9 (in bedrijf sinds 1993), die tezamen 1245 MW aan vermogen aan het elektriciteitsnet leveren en 600 MW aan warmte voor de verwarming van woningen en de glastuinbouw. De centrale voorziet een groot deel van Zuid-Nederland van elektriciteit, en levert daarnaast restwarmte aan de glastuinbouwbedrijven rond Made. De steden Tilburg en Breda worden door de eenheid 9 van stadsverwarming voorzien, waarvoor enkele pompstations in gebruik zijn.

In de Amercentrale zijn proeven gedaan om steenkool door biomassa vervangen. De beproevingen zijn goed verlopen en vanaf 2017 wordt de kolencentrale voor de helft gestookt op biomassa.[1] Voordeel is dat minder van het broeikasgas CO2 vrijkomt dan bij gebruik van steenkool. RWE wil de inzet van biomassa verder verhogen naar 80% in 2020.[1]

Ongeluk door ingestorte steiger[bewerken]

Op 28 september 2003 (zondagochtend 1 uur) is tijdens onderhoudswerkzaamheden (gritstralen) in de vuurhaard van een stoomketel van de Amercentrale (eenheid 9) een 47 meter hoge steiger ingestort. Bij dit ongeval kwamen vijf mensen om het leven en vielen drie gewonden.

Op het moment van het ongeval waren acht mensen aan het werk in de ketel op twee verschillende hoogtes. Direct na het instorten van de steiger konden twee mensen worden gered, en later op de zondag nog één. Doordat de slachtoffers moeilijk te lokaliseren en te bereiken waren (er waren verschillende gaten in de wand van de ketel gemaakt, maar men durfde er geen meer bij te maken uit angst dat de ketel het zou begeven) duurde het nog dagen voordat de lijken van de andere vijf mannen (twee Amerikanen, twee Turken en één Duitser) geborgen konden worden. In 2006 werd de ontwerper van de steiger veroordeeld tot een jaar onvoorwaardelijke celstraf en kregen enkele betrokken bedrijven geldboetes tot 450.000 euro.

Sinds november 2004 wordt de machinehal en de aangrenzende ketelhal gereinigd van asbest.[2]

Eenheid 8 in 2015 gesloten[bewerken]

De productie van eenheid 8, met een capaciteit van 610 MW, werd in 2015 gestaakt.[3] Werkgevers, werknemers, milieuorganisaties en kabinet waren het medio 2013 eens geworden over een samenhangend energie- en klimaatbeleid. Onderdeel van dit besluit was dat drie verouderde kolencentrales uit de jaren ’80 moesten sluiten in 2015. Het gaat, naast de eenheid 8, om twee andere centrales in Nijmegen en Zeeland.

Het kabinet kondigde in 2016 aan, ook te kijken naar een versnelde uitgebruikname van eenheid 9, waarmee de Amercentrale geheel gesloten zou worden.[4] Door de extra inzet van biomassa als brandstof werd dit besluit teruggedraaid. Op 18 mei 2018 werd echter besloten, om alsnog de Amercentrale en de Hemwegcentrale in Amsterdam vóór 2025 te sluiten, tenzij ze dan volledig zijn overgeschakeld op andere brandstoffen.[5]

Trivia[bewerken]

Het uurwerk in de centrale heeft een van de grootste wijzerplaten van de wereld. De wijzerplaat is tien meter in doorsnede en werd gemaakt door het Nederlandse bedrijf Eijsbouts. De wijzerplaat is voorzien van een laagje bladgoud.

Zie ook[bewerken]