Amer (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amer
Amer
Lengte 12 km
Debiet 240 m³/s
Bron Donge / Bergsche Maas
Monding Hollands Diep
Stroomt door Noord-Brabant
Amer
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Amer is een rivier in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, die de voortzetting vormt van de Bergsche Maas. De Amer begint bij Geertruidenberg waar het water van de Donge (vanaf het zuiden) en van het Spijkerboor (vanaf het noorden) samenstromen met het water van de Bergsche Maas. De rivier is bijna twaalf kilometer lang en vormt de zuidelijke begrenzing van Nationaal Park De Biesbosch. De Amer mondt uit in het Hollands Diep. Langs de rivier vinden we de dorpen Drimmelen en Lage Zwaluwe. In Geertruidenberg staat een energiecentrale die vernoemd is naar de rivier: de Amercentrale.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De Amer is veel ouder dan de Bergsche Maas. Het ontstaan ervan hangt samen met de Sint-Elizabethsvloed in 1421. Voor de voltooiing van de Bergsche Maas in 1904 was de Amer in feite een brede getijdenkreek, die deel uitmaakte van de Biesbosch.

Amer Location osm.png

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Amer is ook de oude benaming voor de Eem, een rivier in de provincie Utrecht. De oude naam valt nog terug te vinden in de naam van een stad die langs deze rivier ligt: Amersfoort.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]