Pedicure

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pedicure

Een pedicure of voetverzorging is een behandeling van de voeten. Ook degene die deze handeling beroepsmatig uitvoert, wordt een pedicure genoemd.

Situatie in Nederland[bewerken]

Pedicure is in Nederland een vrij beroep, wat wil zeggen dat iedereen het ook zonder diploma mag uitoefenen. In 1996 heeft minister Hermans de diploma-eis laten vervallen, evenals de rest van de vestigingseisen.

Voor 1996 waren er diverse diploma's voetverzorging, zoals de SEPVO en de EPP. Inmiddels zijn er diverse examinerende bureaus in Nederland erkend door zowel de overheid (erkend MBO diploma) als de branche organisatie Provoet (MBO en branchediploma) ter bevordering van de kwaliteit van de examens. Het staat ieder opleidingsinstituut vrij om gebruik te maken van hun diensten. KOC (Kenniscentrum uiterlijke verzorging) heeft de wettelijke taak om de kwalificatiestructuur voor dit beroep vorm te geven. De kwalificatiestructuur gaat uit van de competenties die nodig zijn om het vak naar behoren te kunnen beoefenen.

Veel pedicures zijn gediplomeerd en aangesloten bij de organisatie ProVoet. Het vak van pedicure is meer dan het alleen maar knippen van nagels. Zo mag een pedicure eelt en likdoorns verwijderen en ingroeiende nagels losmaken, advies geven en/of aanmeten van steunzolen, anti-drukmiddelen adviseren, doorverwijzen naar een podotherapeut, podoloog of arts en advies geven over de verzorging van de voeten. Ook mogen pedicures diabetes- en reumapatiënten behandelen, mits zij in bezit zijn van een door zorgverzekeraars erkend certificaat Diabetische Voet (DV) of Reumatische Voet (RV). In het Landelijk Beroepsregister voor Voetverzorgers staat wie daarvoor gecertificeerd is.

De eisen voor het bedrijf zijn vervat in de Code van het voetverzorgingsbedrijf uitgegeven door het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA). Deze branchecode bundelt normen met alle voorschriften en praktijkrichtlijnen. Hygiëne, bedrijfstechniek, arbeidsomstandigheden, inkoop- en inrichtingseisen zijn kernonderwerpen uit deze standaard voor bedrijfsvoering. Na de opheffing van het HBA in 2014 wordt de code geborgd door het Centrum voor Ambachtseconomie.

Situatie in Vlaanderen[bewerken]

In Vlaanderen is het beroep van voetverzorger gereglementeerd door de vestigingswet. Een beoefenaar moet dus een vestigingsattest hebben. Dit attest wordt in de regel afgeleverd na een succesvolle SYNTRA-opleiding.

Daarnaast bestaat er ook een opleiding Bachelor in de podologie. Dit is een paramedische opleiding in het hoger onderwijs. De inhoud is ruimer dan alleen voetverzorging, al mogen de afgestudeerden zich ook als pedicure vestigen. Het gaat ook over voetafwijkingen, voetbelasting en -problemen bij sportbeoefening, aangepaste prothesen, en dergelijke. De opleiding wordt aangeboden aan de Arteveldehogeschool te Gent.

Specialisaties[bewerken]

  • Diabetes en voetverzorging
  • Dementie en voetverzorging
  • Reuma en voetverzorging
  • Oncologie en voetverzorging
  • Spasticiteit en voetverzorging
  • Nagelreparatie en nagelprothese
  • Nagelbeugeltechniek
  • Drukvrijtechnieken
  • Schimmeldiagnostiek
  • Cosmetische voetverzorging

Zie ook[bewerken]