Voet (anatomie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De onderkant van twee menselijke voeten
De bovenkant van twee menselijke voeten

De voet is het lichaamsdeel waarop men staat en dat gebruikt wordt voor de voortbeweging. De voet is het naar voren gerichte uiteinde (onder de enkel) van het been (bij mensen) of de achterpoot (bij sommige dieren).

Mens[bewerken]

De menselijke voet bestaat uit 26 afzonderlijke beenderen, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen waarmee de bijzonder ingewikkelde bewegingen gemaakt worden om te kunnen lopen. De menselijke voet valt te verdelen in drie gebieden:

Wanneer de grote teen de langste teen is wordt gesproken van Egyptische voet. Dit komt voor bij ongeveer 60% van de mensen. Bij 10% van de mensen is de tweede teen de langste teen, de zogenoemde Griekse voet. En als de grote en de tweede teen gelijkmatig zijn spreekt men van een vierkante voet. Al naar gelang de rechter- of linkervoet (en -been) bij voorkeur wordt gebruikt, spreekt men van rechts- of linksvoetigheid

De mens is het enige zoogdier dat permanent op twee voeten staat. Dit maakt de handen vrij voor andere functies dan voortbeweging. Schoeisel beschermt en ondersteunt de voet.

Als bij lichaamstaal gekeken wordt naar de betekenis van lichaamshouding, hebben de voeten ook een grote rol. De voeten zorgen voor stabiliteit en bepalen letterlijk hoe stevig we in onze schoenen staan.

Voetbehandeling[bewerken]

Het medische specialisme dat zich bezighoudt met het bewegingsapparaat waaronder de voet, is de orthopedie. Daarnaast worden voetklachten behandeld door podotherapeuten en registerpodologen (Nederland) of podologen (België). Bij neurologisch onderzoek van de voet wordt gebruikgemaakt van de reflex van de voetzool.

Lijst van voetafwijkingen[bewerken]

De botten van een voet
Röntgenfoto van een voet met 6 tenen (polydactylie)

Lotusvoetjes zijn een bewust gecreëerde voetafwijking.

Zie ook[bewerken]

  • Reflexologie, een pseudowetenschappelijke alternatieve geneeswijze.
  • Voetfetisjisme, de seksuele aanleg waarbij lustgevoelens worden opgewekt door voeten.
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek