Ligament (anatomie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ligament
Afbeelding van gewricht met de bijbehorende termen
Synoniemen
Latijn Ligamentum[1][2]

Ligamen[3]
Colligament[4]
Copula[4]
Nervus colligatus[3]
Nervus copulativus[3]
Desma[1][5]
Desme[1][5]
Desmus[1][5]
Desmos[1][4]
Syndesmos[4]
Syndesmus[1][5]

Oudgrieks Σύνδεσμος[3][1]
Nederlands Band[3]

Beenband[3][6]

Portaal  Portaalicoon   Biologie

Een gewrichtsband of ligament (Latijn: ligare - binden, verbinden, vaak afgekort als 'lig.') is een band van bindweefsel om een gewricht. Het gaat hier om een platte of min of meer rolronde bundel van collagene bindweefselvezels, die in een hoofdrichting verlopen. De ligamenten zijn uitgespannen rondom de beenstukken van gewrichten, in het gewrichtskapsel ingebed of liggen er vrij van, al naargelang het fysieke bewegingspatroon van het desbetreffende gewricht. De functie van ligamenten is in de eerste plaats het geleiden van bewegingen. Ligamenten zullen ook bewegingen remmen, maar alleen dan als de spieren rondom het gewricht tekortschieten.

Wanneer een beenstuk te fors beweegt of de beweging verkeerd gericht is, kan een ligament beschadigen, zoals bij verstuiking. Als ligamenten te ver worden gerekt, kunnen ze scheuren. De scheur kan in het midden van het ligament zitten of op de plaats waar het ligament aanhecht aan het bot. Over het algemeen zal een ligament niet snel in zijn geheel afscheuren, eerder voor een deel. Omdat ligamenten een slechte doorbloeding kennen, zal een totaal afgescheurd ligament nooit vanzelf genezen.

Elastische ligamenten met een grote mate van rekbaarheid bevinden zich aan de wervelkolom en dan speciaal aan de halswervels.

Tot de ligamenten behoren ook vouwen van het peritoneum of buikvlies en verscheidene overblijfselen van een buisvormige structuur uit de foetale periode.

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b c d e f g Kraus, L.A. (1844). Kritisch-etymologisches medicinisches Lexikon (Dritte Auflage). Göttingen: Verlag der Deuerlich- und Dieterichschen Buchhandlung.
  2. Federative Committee on Anatomical Terminology (FCAT) (1998). Terminologia Anatomica. Stuttgart: Thieme
  3. a b c d e f Schreger, C.H.Th.(1805). Synonymia anatomica. Synonymik der anatomischen Nomenclatur. Fürth: im Bureau für Literatur.
  4. a b c d Dunglison, R. (1856). Medical lexicon. A dictionary of medical science. (13th edition).Philadelphia: Blanchard and Lea.
  5. a b c d Siebenhaar, F.J. (1850). Terminologisches Wörterbuch der medicinischen Wissenschaften. (Zweite Auflage). Leipzig: Arnoldische Buchhandlung.
  6. Liddell, H.G. & Scott, R. (1940). A Greek-English Lexicon. revised and augmented throughout by Sir Henry Stuart Jones. with the assistance of. Roderick McKenzie. Oxford: Clarendon Press.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]